Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B./Radio CG

10. 04. 2024. 16:16 >> 16:24
Čitaj mi:

O KRIZI U ŠAVNIKU

Anđušić: Čekamo zvaničan poziv na dijalog; Rovčanin: DPS stalno prijeti

Demokratska partija socijalista spremna je na parlamentarni dijalog o modelu izlaska iz izborne krize u Šavniku, ali zvaničan poziv još uvijek čekaju, kazao je za Radio Crne Gore poslanik DPS-a Mihailo Anđušić. Sa druge strane poslanik Demokrata Nikola Rovčanin kaže da je parlamentarna većina više puta Demokratskoj partiji socijalista izlazila u susret i svaki put kada se ponudi određeno rješenje DPS bi, kako dodaje, prijetio izlaskom iz Odbora za izbornu reformu.

Podsjetimo, poslanik Vasilije Čarapić je u ime „Pokreta Evropa sad!“ a i u svojstvu kopredsjedavajućeg Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu pozvao sve političke subjekte koji imaju svoje predstavnike u Skupštini Crne Gore da započnu parlamentarni dijalog sa ciljem pronalaženja modela kojim bi se razriješila politička kriza u Šavniku.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić za Radio CG kaže da formalni poziv za parlamentarni dijalog nijesu dobili, a da su za to čuli u medijima.

“Još uvijek čekamo zvaničan stav premijera, prije svega po ovom pitanju i moram reći da nijesmo spremni još dugo da čekamo na ono što je neko zamajavanje javnosti. U najmanju ruku meni ovo sve izgleda prilično neozbiljno. Ukoliko neko ima želju za parlamentarnim dijalogom, on treba formalno da uputi poziv nema razloga za čekanjem”, kazao je Anđušić.

Kako dodaje, ako dobiju inicijativu za parlamentarnim dijalogom spremni su da budu dio tog procesa.

“Kakav će biti njen format ostaje da vidimo, ali ukoliko je to inicijativa da sjednemo za zajednički sto i da dogovorimo rješenje, mi smo za to raspoloženi. Što se tiče samog rješenja i našeg stava - on je da Vlada mora povući aktuelnu odluku. Zna se kako se može rješiti situacija vezana za Šavnik, obezbjeđivanjem ustavno-pravnog poretka, naši zahtjevi su jasni i konzistentni i taj dijalog bi trebao da se bavi tim pitanjem”, izričit je Anđušić.

Očekuje do kraja sedmice zvanične razgovore o izlasku iz izborne krize u Šavniku.

“I da izađemo sa nekim rješenjem iz ove situacije. U svakom slučaju, ukoliko taj parlamentarni dijalog dovede do toga da se ispoštoje ono što su naši zahtjevi, mi bismo bili spremni da na konstruktivan način, kako smo od starta imali namjeru, nastavimo svoj rad u Odboru za izbornu reformu i damo puni doprinos kao konstruktivna opozicija. U svakom slučaju sve će zavisiti od onoga što su rezultati tog parlamentarnog dijaloga”, zaključio je Anđušić.

Parlamentarna većina je, kaže Nikola Rovčanin (Demokrate), više puta Demokratskoj partiji socijalista izlazila u susret i svaki put kada se ponudi određeno rješenje kroz izmjene i dopuna Zakone u biračkom spisku, DPS je tada, kako dodaje, prijetio izlaskom iz Odbora.

“Drugi put, kada je uvedena prinudna uprava u Šavniku, opet su prijetili izlaskom iz Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu. Sada se opet otvara parlamentarni dijalog. Ovdje postoji jedna želja da se upravo omogući funkcionisanje Odbora za izbornu reformu, jer je to veoma važan segment na putu ka pristupanju Evropske unije. Tu je Demokratska partija socijalista definitivno destruktivan faktor kada su u pitanju izboru Šavnika”, kaže Rovčanin.

On ističe i da DPS odgovara aktuelno stanje u Šavniku. Podsjeća, da je u tom gradu nakon isteka mandata od četiri godine, više od godinu i po vlada Demokratska partija socijalista.

“Oni žele da produže svoje vladanje protivzakonito, protivustavno, na jedan potpuno nekorektan, nelegitiman način”, kazao je Rovčanin i dodao da uvijek podržava parlamentarni dijalog.

“Ja se nadam da će ovoga puta i parlamentarni dijalog koji je otvoren kada su u pitanju pravosudna imenovanja i popis i prilikom formiranja odbora ipak imati određene efekte. Ono što je krajnji cilj jeste da se omogući izborni proces u Šavniku, dakle, na jedan zakonit način, da se suzbije izborni turizam i da upravo u tom gradu odlučuju o vlasti oni ljudi koji žive tu i koji su vezani za Šavnik, a ne da se pokušava od strane DPS-a upotrebom određenih mehanizama izbornog turizma prekroji izborna volja građana”, zaključio je Rovčanin.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније