Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Sanjin Vešović, Radio Crne Gore ]

12. 04. 2024. 06:45 >> 07:56
Čitaj mi:

INSTITUT ALTERNATIVA

"Nacrt strategije za borbu protiv korupcije pun manjkavosti"

Vlada je na javnu raspravu poslala Nacrt strategije za borbu protiv korupcije. Taj dokument naišao je na oštre kritike nevladinog sektora. U Institutu Alternativa smatraju da je tekst pun manjkavosti, te da nema detaljne analize za ključne oblasti. Dragana Jaćimović za Radio CG navodi da je Vlada, očito, na brzinu pokušala da koncipira stategiju.

Dragana Jaćimović za Radio CG navodi da je Vlada, očito, na brzinu pokušala da koncipira stategiju.

"Istina, dokument koji je objavljen odnosno Nacrt strategije za borbu protiv korupcije koji je dat na javnu raspravu, predstavlja u stvari jedan nezavršen dokument. Ono što bih ja htjela da istaknem kao članica Savjeta za borbu protiv korupcije, jeste da Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije nije taj koji je pisao ovu strategiju, već je na strategiji, odnosno na samom nacrtu radila Radna grupa koju je formirao kabinet potpredsjednika Vlade za antikorupciju. Ono što takođe treba naglasiti jeste da je ovakav tekst rezultat toga i što su zacrtani neki vrlo kratki rokovi da se sve radi pod pritiskom da se ispune ona obećanja ili oni zahtjevi koji su traženi od nas od strane Evropske unije a tiču se usvajanja ovog strateškog dokumenta", navela je Jaćimović. 
Ističe da su kroz komentare i ono što je dostavljeno kroz Nacrt strategije pokušali da utiču u mjeri mogućeg i da daju doprinos za pojedine oblasti kojima se bave i za koje su u tom trenutku imali nalaze i analize.

"Međutim, naša i dalje ključna zamjerka i zbog čega mi smatramo da je ovaj dokument nezavršan jeste da, pored toga što nije rađena detaljna analiza stanja za sve pojedinačne oblasti koje su označane kao visokog rizika za korupciju, jeste to što strategija kroz svoje ciljeve, u stvari indikatore, uopšte nije postavljena na način da je to mjerljivo, odnosno indikatori koji su odnosno pokazatelji onoga da li ćemo ostvariti zacrtane ciljeve ili ne, ne mogu adekvatno da nam prikažu trenutno stanje i sama ta polazna osnova će biti problematična da mi kasnije izmjerimo da li smo za te pojedine oblasti uopšte ostvarili neki rezultat", zaključila je Jaćimović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније