Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

12. 04. 2024. 13:22 >> 13:23
2
Čitaj mi:

Borovinić Bojović

"Gradski parlament prvi put živi demokratskim životom"

Gradski parlament, kao predstavnički dom građana i građanki Podgorice u prethodnih godinu dana, možda po prvi put, uspostavljen je kao institucija koja živi intenzivnim i punim demokratskim životom, kao dom u kojem se najbolje može opipati puls glavnog grada, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović tokom radnog doručka sa novinarima povodom godinu dana od konstituisanja aktuelnog saziva Gradskog parlamenta.

"Demokratija nipošto ne znači jednoglasje ili opštu saglasnost, već, naprotiv, ona podrazumijeva borbu različitih mišljenja, pa i povremena jasna neslaganja koja se prevazilaze kroz debate i nekada teške razgovore, dovodeći na kraju do novih savezništava i boljeg kvaliteta rada, baš onako kako što se to događa i u našem Parlamentu. Skupština Glavnog grada je pokretačka snaga Podgorice jer se nijedna odluka, inicijativa ni aktivnost ne može sprovesti bez Parlamenta, budući da sve mora proći skupštinsku proceduru. Upravo kroz aktivnost odborinka i odbornica svih profilacija imamo vlast građana i građanki", poručila je Borovinić Bojović.

Ona je novinarima predstavila brojne inicijative i aktivnosti koje su realizovane tokom protekle godine u različitim oblastima – od normative i komunikacije sa građanima, preko organizovanja dijaloga o svim važnim društvenim temama, do projekata iz oblasti socijale, kulture i soprta.

"Ključna riječ ili pojam koji se vezuje za sve parlamente svijeta jeste dijalog. I to ne samo dijalog između predstavnika građana, već je, kako ja to vidim, dužnost parlamenta da pokreće dijalog unutar samog društva. Tom aspektu parlamentarnog djelovanja dala sam veliki značaj, a to namjeravam da činim i ubuduće", istakla je Borovinić Bojović.

U dužem razgovoru sa novinarima, odgovarajući na brojna pitanja, predsjednica Skupštine Glavnog grada ponovila je svoje ranije saopšteno uvjerenje da je vlast u Podgorici stabilna i da bi koalicioni model vlasti u Glavnom gradu trebalo primijeniti i na drugim nivoima.

"Svjedoci smo da je samo došlo do prekompozicije unutar parlamentarne većine i da se to nije odrazilo na održavanje sjednica. Demokratija je trenutno na sceni i u Podgorici i Crnoj Gori, a demokratiji je neophodna konsolidacija. To znači da nije dobro da se svako malo mijenja vlast, već da je potrebna stabilnost političke scene da bismo mogli da idemo dalje. U Skupštini imamo 10 klubova odbornika, dakle nema više jednoumlja. Sve koalicione strukture vlasti su između sebe istovremeno i saradnici, i kompetitori, i kontrolni mehanizmi. Mislim da je to jako dobro za kvalitet rada i da je to zapravo demokratija u pravom smislu te riječi. Demokratija, kao što se kaže, ne trči, ali sigurnije stiže do cilja", rekla je ona.

Na pitanje da li će osnovati novu političku partiju pod parolom “građani u centar”, kazala je da je to njen osnovni moto i da je to jedini razlog zbog kojeg je u politici.

"I ako više ne budem u politici imam svoje mjesto na kojem će mi građani i građanke takođe biti u centru. U ovom trenutku nemam ništa dodatno da kažem, a vidjećemo šta će i kako biti u budućnosti", poručila je Borovinić Bojović. 

Novinare je zanimalo i zašto predsjednica nije prisustvovala iftaru u organizaciji gradske uprave, s obzirom na pažnju koju posvećuje pitanju vjerskih zajednica.

"Nisam znala za taj događaj. Vjerujem da je zbog velikog obima posla i obaveza omaškom izostavljen poziv našoj koaliciji. Postoje događaji različitog nivoa značaja, i bilo bi dobro da oni koji su najvišeg nivoa budu zaokruženi, što bi podrazumijevalo poziv za sve, ali vjerujem da je riječ samo o propustu, a ne o bilo čemu drugom", rekla Borovinić Bojović.

Odgovarajući na pitanje da li dijeli istu viziju razvoja grada sa gradonačelnicom Oliverom Injac, odgovorila je da nema nikakvih mimoilaženja među njima i da su svi činioci vlasti na izborima ponudili slične modele razvoja grada, te da sada treba da zajedno ulažu maksimalan napor da sve planirano realizuju.

U razgovoru sa novinarima bilo je riječi i o izradi izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, imenovanju ulica, pitanjima čistoće i parkinga u gradu, radu komunalnih službi, kao i o turističkom razvoju Podgorice.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније