Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Anja Šljivić, TVCG

20. 04. 2024. 20:12 >> 20:12
Čitaj mi:

MOGUĆA RJEŠENJA

Pravo da poništi izbore u Šavniku ima Ustavni sud

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku planiran je za 29.april, najavio je šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić. Dok Čarapić vjeruje u zrelost među političkim partijama, iz DPS-a odgovornost prebacuju na Vladu i parlamentarnu većinu. Centar za demokratsku tranzociju ponovo upozorava da bez sveobuhvatne izborne reforme nema garancija za uspješan izborni proces. Zato je poručuju, dogovor neophodan.

Hoće li krajem mjeseca poslanici parlamentarnih partija uspjeti da riješe situaciju u Šavniku još je nepoznanica. Za sada se zna termin sastanka a to je 29. april. 

"Pozvao sam na dijalog jer smatram da Šavnik nije moguće riješti u okviru postojećih zakona a problem je političke prirode. Ako je političke prirode onda treba povesti politički dojalog i pokušati tu naći neko rješenje", rekao je Čarapić. 

Kaže da vjeruje u dogovor i političku zrelost parlamentaraca, dok iz DPS-a poručuju da probleme u Šavniku treba da počnu da rješavaju Vlada i parlamentarna većina.

Poslanik Mihailo Anđušić iz DPS-a navodi da je ovdje lopta u dvorištu Vlade i parlamentarne većine.

"I što se nas tiče spremni smo za takvu vrstu dijaloga ali lopta je u dvorištu vlade i parlamentarne većine", kazao je Anđušić. 

Iz CDT-a međutim upozoravaju da ako se sada ne pristupi izbornoj reformi i ne riješe brojni problemi, u svakim narednim izborima dešavaće se ono što se događa u Šavniku. Pregovaranje i dogovor, zato su, poručuje Milica Kovačević važni. A rješenja je kaže više.

"Da se izborni proces u Šavniku koji je nelegalan i nelegitiman u cjelosti poništi, da novi saziv odmah raspusti skupštinu kako bi se išlo u izbore, to je recimo politički moguće a mi smo ponudili pravno rješenje da bilo ko  ili svi zajedno od učesnika izbora u Šavniku podnese DIK-u prigovor tražeći poništavanje izbora na svim biračkim mjestima", kazala je naša sagovornica. 

Državna izbora komisija, međutim, poručuju iz CDT-a, nema zakonsko ovlašćenje  da poništi izbore, ali bi  o tome mogao da odluči Ustavni sud.

"Koji ima zakonsko  ovlašćenje da iz opravdanih razloga, velikih nepravilnosti koje su uticale na rezultat poništi čitav proces", navela je ona.

Podsjetimo, predsjednik države Jakov Milatović početkom mjeseca  nije raspisao izbore u Šavniku  kako je to dio javnosti očekivao, već je na nadležne apelovao da završe započeti izborni proces kako bi se što prije konstituisali novi organi lokalne samouprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније