Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 08. 2014. 19:03 >> 19:16

SITUACIJA U KOLAŠINU

Optužbe DPS-a i opozicije

Najveću odgovornost za političku situaciju u Kolašinu nakon lokalnih izbora ima Demokratski front i poslanik tog političkog bloka, Goran Danilović, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista. S druge strane, iz Socijalističke narodne partije su poručili da odbijanje predsjednika i članova OIK-a Kolašin prestavnika DPS-a i grupe građana, da postupe po nalogu Državne izborne komisije, predstavlja posljednji očajnički pokušaj gubitnika izbora da spriječe ostvarivanje izborne volje građana Kolašina.

Poslanica DPS-a, Marta Šćepanović poručila je da Daniloviću neće pomoći pozivi za rušenje Vlade da prikrije, kako je rekla, klasičnu političku korupciju koju je organizavao u Đurđevini.

„Opštinska izborna komisija izvjšetaj o sprovedenim izborima 25. maja usvojila jednoglasno, da bi nakon 8. juna, na ponovljenim izborima u Đuđevini, zbog činjenice da se glasalo sa starom ličnom kartom, a da ne govorimo o pritiscima na birače Demokratskog fronta i SNP-a da glasaju protiv svoje volje po njegovom nalogu, Opštinska izborna komisija došla u pat poziciju, zbog nedostatka potrebne većine za donošenje odluke o proglašenju konačnih rezultata izbora, jer je glasanje bilo izjednačeno”, kazala je Šćepanović.

Ona smatra da rješenje te pravne situacije nije u postupanju OIK po donesenoj odluci DIK jer bi, dodala je, takvo postupanje dovelo do nezakonitog rada OIK-a.

„Ovdje nije riječ o političkom nadgornjavanju, već o striktnom poštovanju usvojenih zakona, a pravo je iznad svake politike. Ne čudi nas pokušaj Danilovića da svoje slabosti prikrije pozivom za nasilnom promjenom iskazane volje birača na parlamentarnim izborima, kada je bio to u stanju da uradi najrođenijima, onda bi bio spreman da to uradi i ostatku Crne Gore”, kazala je Šćepanović.

Ona je dodala da „nakon neviđene političke korupcije DF-a i SNP-a na ponovljenim izborima u Đuđevini umjesto da rade na vraćanju povjerenja birača u tom mjestu, neozbiljnim stavovima i zahtjevima smišljeno ne dozvoljavaju da se iskazana volja birača verifikuje u parlamentu”.

SNP: Slučaj samovolje, drskosti i primitivizma

Iz SNP-a su okrivili DPS da sprječava ostvarivanje izborne volje građana Kolašina.

"Po njima izbori se nijesu ni dogodili, ukoliko bi konačni rezultati tih izbora značili smjenu njihove vlasti. Takav stepen nepoštovanja zakona i izborne volje građana predstavlja do sada ne zabilježen slučaj samovolje, drskosti i primitivizma", navodi se u saopštenju te partije.

"Više nego jasno da iza pravnog nasilja i uvoda u diktaturu u Kolašinu i Herceg Novom, stoji Demokratska partija socijalista na čelu sa Milom Đukanovićem. SNP ponovo ukazuje da da izbornu volju građana Kolašina iskazanu u konačnim izbora niko ne može promijeniti. Protekom ma kog vremena ,,nepravo“ koji se služe gubitnici izbora u Kolašinu, ne može postati pravo“, navode iz SNP-a.

SNP poziva v.d. Vrhovnog državnog tužioca da obavijesti javnost šta je urađeno po podnesenoj krivičnoj prijavi SNP-a protiv predsjednika Opštinske izborne komisije Kolašin zbog počinjenog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

„Ukazujemo da se nikome ne smije dozvoliti da zarad ličnih interesa, zloupotrebom službenog položaja, kršeći zakon, obesmišljavajući izbore i povređujući slobode i prava građana, stvara sliku o Crnoj Gori kao državi u kojoj ne postoji vladavina prava. Ukoliko pak nije ustanju da na efikasan način obezbijedi zaštitu javnog interesa, otkrivanje i progon počinilaca krivičnih djela koja se čine pred očima cjelokupne javnosti, profesionalna i moralna obaveza v.d. Vrhavnog državnog tužioca bila bi da podnese ostavku na tu funkciju“, zaključuju iz SNP-a.

Ćorić: Ponašanje OIK-a uvodi pravni haos

Odluka o neprihvatanju i nedostavljanju izbornih rezultata dovodi do pravnog haosa i obesmišljava izbornu volju građana, ocijenio je sekretar Državne izborne komisije, Milisav Ćorić.

„Posljedica ovakvog ponašanja bilo koje OIK je uvođenje pravnog haosa gdje neko, kome se ne sviđaju rezultati, odluči da ih ne prihvati, odnosno da ih ne dostavi“, kazao je Ćorić, prenosi Mina.

Time se, smatra on, obesmišljava izjašnajvanje na izborima i eliminiše izborna volja građana.

DIK je 12. avgusta naložila kolašinskoj OIK da u roku od sedam dana objavi rezultate lokalnih izbora, koji su održani 25. maja i ponovljeni 8. juna na biračkom mjestu u Đuđevini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније