Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 08. 2014. 19:05 >> 19:04

PUNA PODRŠKA EU

Barozo: Realna perspektiva proširenja

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručio je da žele da vide zemlje zapadnog Balkana učlanjene u Evropsku uniju (EU), ali da od tih država zavisi kad će se to dogoditi.

U Berlinu je završen sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel, Baroza i premijera zemalja zapadnog Balkana, Slovenije i Hrvatske, Austrije.


On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu, koju je održao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i albanskim premijerom Edi Ramom, rekao da je priključivanje zapadnog Balkana EU “zajednički politički, ekonomski i geostrateški cilj”.

“Naredni krug proširenja neće se dogoditi odmah, a kada će do njega doći zavisi od brzine kojom naši partneri sprovode reforme”, rekao je Barozo i dodao da ne treba sumnjati da će se to ostvariti, prenosi Tanjug.

On je naglasio da je napredak koje su zemlje regiona, a posebno Srbija, Albanija i Kosovo “stvarne i opipljive” i da primjer Hrvatske dokazuje da je članstvo u EU dostižan cilj.

Barozo je obećao da zemlje regiona mogu da računaju na punu podršku zemalja EU u tom procesu, ali da su uspostavljanje vladavine prava, regionalna saradnja i dobro upravljanje javnim finansijama od suštinskog značaja.

“Kao što stalno ponavljamo: osnovne stvari imaju prioritet”, istakao je on.

Barozo je naglasio značaj regionalne saradnje za proceš pridruživanja, navodeći da to ne samo uspostavlja stabilnost i uklanja prepreke, već utiče na poboljšanje kvaliteta života običnih građana.

On se osvrnuo na mnogobrojne infrastrukturne probleme u regionu, posebno u energetici, navodeći da se oni moraju prevazići uz strogo poštovanje evropskih standarda.

“Postoji isuviše ‘izgubljenih karika’ kad je riječ o energetskoj,putnoj i železničkoj mreži”, upozorio je on.

Barozo je podsjetio i da je EU kroz pretpristupne fondove planirala da uloži više od 12 milijardi EUR u zapadni Balkan, a da je petina te sume namijenjena regionalnim projektima.

“To dokazuje posvećenost EU regionu čak i u doba finansijske krize”, ukazaoje on.

Barozo se na kraju svog izlaganja osvrnuo na činjenicu da se ove godine navršava jedan vijek od početka Prvog svjetskog rata.

“EU je, prije svega, mirovni projekat koji počiva na zajedničkim vrijednostima, što važi kako za sadašnje, tako i za buduće članice”, zaključio je on.

Konferenciju o zapadnom Balkanu inicirala je njemačka vlada, a pored sastanka njemačke kancelarke i Baroza sa premijerima regiona, održana su još dva sastanka – ministara privreda i finansija i šefova diplomatija.
(kraj) boj

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније