Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 10. 2014. 12:40 >> 12:43

LUKŠIĆ O PROŠIRENJU EU

Fokusirati se na ključne segmente strategije

Vlada će se, revizijom Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), dodatno fokusirati na ključne segmente strategije proširenja EU koje se ogledaju u vladavini prava, ekonomskom upravljanju i reformi državne uprave, poručio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić.

On je, na okruglom stolu na temu Program pristupanja Crne Gore EU – rezultati i revizija, rekao da je Program pristupanja Crne Gore Uniji krovni dokument koji definiše evropsku agendu Crne Gore za period 2014-2018. i ocjenjuje njenu spremnost za članstvo u EU.

„Ovim dokumentom se omogućava jasnije i operativnije praćenje, koordinacija i sagledavanje aktivnosti svih učesnika u pregovaračkom procesu, kroz definisanje strategijskih, zakonodavnih i administrativnih potreba i ciljeva koje je neophodno sprovesti do 2018. godine“, pojasnio je Lukšić.

Riječ je o, kako je naveo, detaljnom putokazu koji predviđa aktivnosti u sva 33 pregovaračka poglavlja. „Izrada ovog dokumenta je predstavljala veliko iskustvo cjelokupne državne uprave, kako zbog potrebe dobrog poznavanja pravne tekovine EU, tako i zbog ostvarivanja visokog stepena međuresorke saradnje“.

„Danas, nakon skoro godinu od usvajanja ovog dokumenta, sumiranjem ostvarenih rezultata, možemo biti uglavnom zadovoljni“, rekao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, ostvaren je značajan napredak u institucionalnom i zakonodavnom smislu, koji se ogleda u usklađenosti velikog broja propisa s pravnom tekovinom EU, uspostavljanjem novih institucija i konstantnoj edukaciji kadra.

„Takođe, za razliku od prošle godine Crna Gora je svoj strategijski i zakonodavni okvir ojačala s oko 60 novih strategija i oko 300 novih zakonskih i podzakonskih akata“, kazao je Lukšić.

Kako je kazao, Evropska komisija (EK) je Program pristupanja Crne Gore EU ocijenila jako pozitivno, kao efikasan i inovativan način praćenja planiranih aktivnosti države kandidata.

„Kao koncept, smatramo da je pregovaračka struktura izradila jedan kvalitetan i sveobuhvatan dokument koji u daljem procesu revidiranja treba dodatno unaprijediti u pogledu planiranja aktivnosti“, dodao je Lukšić.

On je, kad su u pitanju nerealizovane aktivnosti, naveo da su nove procedure EK učinile proces donošenja zakona nešto kompleksnijim.

„Za neke pravne akte je neophodno dobiti mišljenje EK, Venecijanske komisije i ekspertskih misija što zahtijeva određeni vremenski period i ponekad utiče na smanjenje stepena realizacije planiranih aktivnosti. To međutim ne opravdava nerealno planiranje obaveza u jednom broju slučajeva“, rekao je Lukšić.

Kako je kazao, treba imati u vidu da se radi o dokumentu čija je revizija predviđena na godišnjem nivou, upravo zbog dinamike pregovaračkog procesa. „Pristup godišnje revizije nam omogućuje određenu fleksibilnost i efikasno prilagođavanje novim obavezama koje mogu biti posljedica ekonomskih, političkih ili pravnih promjena“.

Lukšić je naveo da je Vlada vođena prethodnim iskustvom, uspjeli da deifnišu ključne izazove prilikom izrade Programa pristupanja, koji se odnose na strateško planiranje, koordinaciju, kao i jačanje administrativnih kapaciteta.

„Sagledavajući iskustvo koje je državna uprava stekla u protekloj godini, možemo očekivati da će ova revizija uspješno identifikovati sve one oblasti koje je potrebno dodatno ojačati“, rekao je Lukšić.

On je rekao da će se Vlada s obzirom na intenzitet i zahtjeve pregovaračkog procesa, revizijom Programa pristupanja dodatno fokusirati na ključne segmente strategije proširenja Unije koje se ogledaju u vladavini prava, ekonomskom upravljanju i reformi državne uprave.

Lukšić je poručio da je, imajući u vidu da je pristupanje EU projekat cijelog društva, kako organa centralnih i lokalnih vlasti, tako i organizacija civilnog društva, izuzetno važno da uključimo sve zainteresovane subjekte u proces konsultacija po pitanju ovog dokumenta.

„To smo uradili prilikom njegove izrade u decembru prošle godine, a svjesni važnosti snaženja saradnje, to činimo i sada prilikom revizije dokumenta. U tom pravcu, ohrabrujem sve inicijative, komentare i sugestije u pravcu unapređenja ovog dokumenta, a time i cjelokupnog procesa pristupanja“, naveo je Lukšić.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније