Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 11. 2014. 08:13 >> 08:12

ŠTAJNAKER-NJEMAČKA

Vjerujemo u napore koje ulažete u reforme

Važno je da Crna Gora shvati da sve zavisi samo od nje. Ako Crna Gora za četiri ili pet godina ispuni sve uslove, Njemačka će biti među prvim državama koje će je podržati za učlanjenje u EU. Bilo bi odlično da se to desi kada se izabere nova komisija i novi parlament Evropske unije. Za mene taj scenario nije isključen, izjavila je u intervjuu Pobjedi ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Elizabet Štajnaker.

Ona ističe da Njemačka vjeruje u napore koje crnogorska vlast ulaže u reforme.

"Sada kad ste kandidat za EU, uživate punu podršku i, vjerujte mi, mnogo je bolje da potpuno spremni uđete u EU nego da vam se desi ono što se desilo sa Rumunijom i Bugarskom", poručila je Štajnaker.

Ocijenila je da su odnosi Njemačke i Crne Gore vrlo dobri i da postoji dosta prostora za unapređenje saradnje, naročito ekonomske.

"Naša saradnja je mnogo bolja nego što se spolja vidi. Situacija sa investicijama nije najbolja, jer je njemačka ekonomija trenutno u stagnaciji, a s druge strane Crna Gora je vrlo mala zemlja. Neophodno je napraviti strategiju koji bi njemački investitori ulagali u Crnu Goru. Ne možete se u Njemačkoj obraćati svima, nego morate napraviti ciljne grupe", konstatovala je Štajnaker.

Ona očekuje da će Crna Gora krajem naredne godine dobiti poziv za NATO, i to iz geostrateških razloga.

„Biće to vrlo pozitivna odluka, koja će doprinijeti stabilizaciji cijelog regiona. Jedna od ključnih stvari za dobijanje poziva za NATO je vladavina prava. Na tome se u Crnoj Gori mora intenzivnije raditi“, kazala je Štajnaker.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније