Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 02. 2015. 08:27 >> 08:33
5

PITANJE PREVLAKE

Jakovčić: Konsenzus ili Međunarodni sud

Evropski poslanik Ivan Jakovčić kazao je u intervjuu za Pobjedu da Crna Gora i Hrvatska granični spor na Prevlaci treba da riješe konsenzusom, a ukoliko to ne bude moguće spor treba riješiti pred Međunarodnim sudom u Hagu. Crna Gora, prema njegovim riječima, treba da postane članica NATO-a kako bi se ojačala bezbjednost jadranske obale.

Jakovčić, koji je član Alijanse liberala i demokrata za Evropu u EP, kao i predsjednik Istarskog demokratskog sabora, u razgovoru za Pobjedu govorio je o značaju amandmana na nacrt rezolucije o Crnoj Gori, koje je u utorak usvojio Odbor za vanjske poslove EP.

On je u jednom amandmanu pozvao na „brzo sporazumno rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom, a u slučaju nemogućnosti pronalaženja sporazumnog rješenja poziva na rješavanje spora pred Međunarodnim sudom u Hagu, u skladu s pravilima i načelima međunarodnog prava”. 

Hrvatski poslanik u EP autor je i amandmana, sada sastavnog dijela nacrta rezolucije, kojim EP poziva sve zemlje

EU članice NATO-a da aktivno podrže pristupanje Crne Gore Alijansi.

Jakovčić predlaže konsenzus Hrvatske i Crne Gore ili odmah uključivanje Međunarodnog suda u Hagu i bezuslovno prihvatanje njegove odluke kada onajednom bude donesena.

On je odgovorio i na pitanje da li neriješena granična pitanja sa susjednim zemljama (Hrvatskom, Srbijom, Kosovom i odskoro BiH) mogu da uspore evropskiput Crne Gore.

"To se nikako ne smije dogoditi. Ne vidim, zaista, nijedan razlogza zaustavljanje crnogorskog puta u EU zbog graničnih tema. Važno je za Crnu Goru sve što se več zna, a to je prihvatanje svih evropskih mjerila i evropskog zakonodavstva u zakonodavstvo Crne Gore. Pitanje koje se tiče granice s Bosnom i Hercegovinom želim posebno da razmotrim jer, po mojim saznanjima, to nije najbolje postavljeno", kazao je Jakovčić.

On dodaje da nema dileme da Crna Gora treba da se fokusira prije svega na ekonomski rast i sve neophodne reforme koje su na agendi i dobro poznate svima na crnogorskoj političkoj sceni. 

"Svi znamo da su reforme često bolne, ali i Hrvatska je sve to prošla, kao i mnoge druge zemlje, pa tako ne može biti izuzetaka ni za koga", kazao je Jakovčić.

Evropski poslanik je govorio i o NATO-u.

"Vrlo sam zadovoljan što je prošao upravo moj amandman na ovu prevažnu temu. Bilo je puno prijedloga, ali se Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta odlučio baš za moj amandman jer je dobro postavljen. Naime, pozvao sam sve zemlje članice NATO-a, apogotovo one koje su i članice Evropske unije, da aktivno podrže ulazak Crne Gore u NATO, kako bi se ojačala sigurnost na Jadranu gdje su sve zemlje več članice tog saveza", kazao je Jakovčić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније