Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 03. 2015. 17:55 >> 17:51

MINISTARKA PORUČILA

KFOR bitan za mir na Kosovu

Misija KFOR-a ima značajnu ulogu za očuvanje mira na Kosovu, a Crna Gora ima uspješnu saradnju sa KFOR-om, poručila je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

 

Ona je danas razgovarala sa komandantom KFOR-a, Frančeskom Filjuolom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Pejanović-Đurišić je, kako je saopšteno iz Ministarstvo odbrane, upoznala Filjuolam sa dosadašnjim rezultatima koji je postigao njen resor na putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU.

„Podsjetila je da je, od momenta potpisivanja Sporazuma o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama, na osnovu kojeg je Ministarstvo odbrane kontakt institucija za saradnju sa KFOR-om, uspješno realizovan značajan broj prelazaka konvoja KFOR preko teritorije Crne Gore. Ministarka je izrazila ubjeđenje da će i buduća saradnja sa KFOR-om biti na visokom nivou, u cilju zajedničkih interesa i na obostrano zadovoljstvo“, navodi se u saopštenju.

Filjuolo je upoznao ministarku sa aktuelnom bezbjednosnom situacijom na Kosovu.

„Naglasio je da je regionalna saradnja jedan od ključnih faktora opšte stabilnosti, u čijem pravcu su usmjerene najznačajnije aktivnosti NATO snaga na Kosovu. Komandant KFOR se saglasio da je dosadašnja saradnja sa Ministarstvom odbrane i ostalim relevantnim institucijama u Crnoj Gori na visokom nivou i izrazio optimizam da će ista biti nastavljena i u narednom periodu“, navodi se u saopštenju.

U sklopu posjete delegacije KFOR Crnoj Gori, koja je realizovana po ustaljenoj proceduri godišnjih posjeta zemalja susjeda Republike Kosovo, komandant KFOR-a se, takođe, sastao i sa načelnikom Generalštaba VCG admiralom Draganom Samardžićem.

Sa Filjuolom je razgovarao i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević. Razgovor je, kako su naveli iz MUP-a, bio prilika da se kroz razmjenu mišljenja o aktuelnim temama potvrdi zavidan nivo saradnje između crnogorskih i kosovskih institucija, uključujući i predstavnike međunarodne zajednice koji su prisutni na Kosovu.

„U tom kontekstu, naročito je apostrofiran značaj aktivnosti koje su sprovedene na planu razgraničenja Crne Gore i Kosova, kao značajnom preduslovu za stabilnost i jačanje međusobnog povjerenja i saradnje. Nakon što je ministar Konjević sagovornika obavijestio o dosadašnjem toku pregovora, zajednički je konstatovano da je rješavanje tog pitanja značajno i sa aspekta produbljivanja policijske saradnje, koja je inače primjer razumijevanja i međusobne podrške“, navodi se u saopštenju.

U istom smislu, kako se dodaje,,posebno je naglašena konstruktivna i otvorena politika koju crnogorska Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovode na planu snaženja bilateralnih odnosa sa Kosovom.

Takođe, obostrano je potvrđena spremnost da se nastavi uspješna saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i KFOR-a.

Susret sa komandantom Filjolijem bio je prilika i da ministar Konjević obavijesti o aktivnostima koje se planiraju sprovoditi tokom 2015. godine u okviru evropskih i evroatlanstkih integracionih procesa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније