Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 03. 2015. 13:31 >> 13:25
3

KUKAN OCIJENIO

CG lider u EU integracijama

Crna Gora je lider u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), a više pažnje treba da bude posvećeno napretku u vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i reformi pravosuđa, poručio je poslanik Evropskog parlamenta (EP), Eduard Kukan.

On je, tokom debate u EP o izvještajima o napretku Crne Gore, Srbije, Makedonije i Kosova, poručio da Crnu Goru treba ohrabriti da nastavi sa dobrim poslom.

Kukan je kazao da je za pohvalu to što je Crna Gora jasno usklađena sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU (CFSP) i što igra pozitivnu ulogu u regionu.

„Više pažnje treba da bude posvećeno napretku u vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i reformi pravosuđa, kao i jačanju uloge parlamenta u integracionom procesu. EU treba da nastavi da se zalaže za medijsko okruženje oslobođeno političkog uticaja“, poručio je Kukan.

On je ocijenio da je Srbija napredovala na planu reformi.

„I zbog toga pozivamo na otvaranje pregovaračkih poglavlja. Dalje reforme u oblastima vladavine prava su ključne: reforma pravosuđa i isticanje značaja nezavisnih tijela. Usklađivanje sa spoljnom politikom EU je važno, naročito kad su u pitanju odnosi sa Rusijom“, kazao je Kukan.

Prema njegovim riječima, posljedice neuspješnih ekonomskih i socijalnih reformi na Kosovu su teške moraju biti tretirane bez daljih prepreka. „Takođe, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je od velikog značaja“.

„Podrazumijeva se da dijalog između Beograda i Prištine iz Brisela pažljivo prate i da je važan za regionalnu stabilnost. Sprovođenje sporazuma ostaje kamen temeljac dijaloga. Bez implementacije, nema stvarnog napretka“, poručio je Kukan.

On je kazao da je godinama podržavao Makedoniju u ambiciji da otvori pristupne pregovore. „Ipak, prilično sam uznemiren kada vidim nedavnu političku situaciju, jer zasjenjuje napredak napravljen tokom proteklih godina“.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније