Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 04. 2015. 16:15 >> 16:07

GA i MANS

NVO: Poslanici troše više nego što smiju

Uprkos stalnim upozorenjima da poslanici troše više nego što im pripada, njihovoj praksi trošenja tuđeg novca nikako da se stane na kraj, ističu iz NVO sektora. Za službena putovanja potrošili su blizu 760 hiljada eura što je, kako u Građanskoj alijansi kažu, neprimjereno i neodgovoreno prema građanima koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

"Poslanici su pokazali da prema građanima nemaju ni najmanje osjećaja. Kada građani jedva sastaju kraj sa krajem spremni su da potroše i mnogo više. Pokazuju totalno odsustvo vremena u kome se nalazi odnosno odsustvo prema građanima koji su ih izabrali za tu funkciju", kazao je Zoran Vujačić iz Građanske alijanse za televiziju Atlas.

I Iz MANS-a stižu kritike na račun poslanika. Kažu da ovo nije neuobičajeno, zbog čega naglašavaju da za ovakav postupak treba da uslijedi sankcija.

"DRI je i do sada ukazivala na neadekvatno trošenje novca iz budzeta i do sada je bila praksa da nakon tog Izvjestaja se ne desi nista jer oni nijesu nadležni. Prva adresa je rukovodstvo Parlamenta koje treba da utvrdi zasto je doslo do prekoračenja u trošenju, i da ukoliko je novac potrosen u nenamjenske svrhe, tu postoji posla i za državnog tužioca", smatra Dejan Milovac iz MANS-a.

IZ GA poručuju da su građani ti koji zbog ovakvih dešavanja na sljedećim izborima treba da im uskrate povjerenje, naglašavajući da ovo posebno delegitimiše poslanike opozicije.

"Jer oni naručito pokazuju da ako dodju na vlast rade isto ono protiv čega se u tim istim poslaničkim klupama i bore”, poručuje Vujačić.

U MANS-u podsjećaju da su i ranije upozoravali na trošenje budzetskog novca u nenamjenske svrhe zbog čega su podnosili krivične prijave. Ipak pozdravljaju što su ovakvi podaci transparentniji nego što su bili.

Prema Izvještaju o korišćenju sredstava, koji je Pobjedi dostavljen iz parlamenta, Skupština je iznos od 671.500 eura, opredijeljen za službena putovanja, "probila“ za gotovo 13 odsto. Poslanici su ipak, najviše putovali 2011. godine kada je na službena putovanja potrošeno 768.912 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније