Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 04. 2015. 08:17 >> 08:28
24

NACRT PROGRAMA DPS-A

Isti stav o crkvi, jačati identitet

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista utvrdilo je na sjednici, održanoj u srijedu, nacrt Statuta i programa partije, piše pobjeda Pobjeda. Pored ta dva ključna dokumenta na Kongresu, kojije zakazan za 20. jun, biće usvojen poseban akcioni program, koji predstavlja skup mjera kojim će se dodatno insistirati i raditi na jačanju državnog crnogorskog identiteta.

Nacrt Statuta i programa partije uradili su timovi DPS-a na čelu sa potpredsjednikom stranke Svetozarom Marovićem i članom Predsjedništva i Duškom Markovićem.

U nacrtu programa DPS-a nema značajnih novina u odnosu na program koji je usvojen na prošlom Kongresu-članstvo u EU i NATO su ključne odrednice programa. Prema saznanjima Pobjede, najjača partija u Crnoj Gori neće mijenjati programski stav o statusu crkve u Crnoj Gori, jer su nacrtom ostale gotovo iste formulacije koje su postojale i u programu koji je usvojen na Kongresu 2011.

Zbog podijeljenosti pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, rješavanju tog problema najbolje pogoduje, kako smatraju u DPS-u, jedinstvena i organizaciona samostalnost pravoslavne vjerske zajednice uz puno poštovanje i afirmaciju crnogorskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta i međunarodnog sklada navodi se i u novom nacrtu programa. Programski stav DPSa o crkvi su kritikovale obje pravoslavne crkve- Srpska pravoslavna crkva kao i Crnogorska pravoslavna crkva sa različitom argumentacijom.

Novinu na Kongresu predstavlja usvajanje akcionog plana kojim će se, kako se navodi u predlogu, jačati crnogorski državni identitet.

"DPS će u akcionom planu, koji će biti predložen Kongresu na usvajanje, dodatno insistirati na afirmaciji državnog identiteta Crne Gore, koji predstavlja skup svih nacionalnih, vjerskih i kulturnih identiteta građana koji žive u njoj", stoji u dokumentu, uz naglašavanje da "jače povezivanje i poistovjećivanje građana sa državom, njenim obilježjima i multietničkim, multikonfesionalnim i multikulturnim principima na kojima počiva država predstavljaju najbolji put za prevazilaženje svih podjela u društvu".

Dodaje se da je Crna Gora prepoznata svugdje u svijetu kao pozitivan primjer.

Kompletan program i Statut kao i akcioni plan prema okvirnom planu Predsjedništva trebaju da budu gotovi do 25. maja.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније