Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 04. 2015. 08:06 >> 08:02
16

DEKLARACIJA SDP-A

Borba za CG nije završena 21. maja

SDP će se programski zalagati za uspostavljanje političke volje za borbu protiv korupcije na visokom nivou, efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala, oduzimanju imovine stečene vršenjem krivičnim djelim kao i ispitivanje eventualne odgovornosti u slučajevima privatizacije. To je navedeno u nacrtu Programske deklaracije SDP-a, koji je uradio tim na čelu sa Mićom Orlandićem.

 

U dokumentu koji će biti usvojen na Kongresu  navodi se da borba za državu Crnu Goru nije završena 21. maja 2006. godine kada smo na demokratskom referendum obnovili nezavisnost. 

SDP će kako je navedeno u deklaraciji temeljiti građanske, multietničke, antifašističke i evroatlantske vrijednosti Crne Gore. 

"Naglašavamo da je današnja borba za državu u stvari dominantno borba za pravdu i da ta borba nije manje važna i teška nego kada smo se borili za ime Crne Gore i njeno pravo da postoji", navodi se u nacrtu Programske deklaracije u koji je Pobjeda imala uvid.

U dokumentu pod odjeljkom Vladavina prava navodi se da će SDP u narednom četvorogodišnjem periodu preko svojih predstavnika u parlamentu, Vladi, lokalnim samoupravama i ostalim organima javne vlasti insistirati na uspostavljanju jasne političke volje za borbu korupcije posebno one na visokom nivou, čime se ohrabruje aktivniji pristup nadležnih organa za istraživanje i procesuiranje krivičnih djela iz ove oblasti.

Efikasno protiv kriminala

Navodi se da će SDP insistirati i na uspostavljanju jasne političke volje za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala posebno u kontekstu infiltracije kriminala u političkom, pravnom i ekonomskom sistemu zemlje kao i preduzimanju potrebnih zakonskih, institucionalnih i drugih mjera, posebno u pravcu oduzimanja imovine stečene vršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije  i organizovanog kriminala.

SDP se programski obavezala ina uspostavljanju efikasnih mehanizama za utvrdjivanje slučajeva nezakonitog bogaćenja, kao i ispitivanju eventualne krivične odgovornosti u slučajevima privatizacije i razmatranje mogućnosti utvrđivanja nezastarijevanja krivičnih djela iz oblasti privatizacije

U nacrtu programske deklaracije se navodi da će se SDP zalagati i na uspostavljanju jasne političke volje u oblasti istraživanja, optuživanja i osude ratnih zločina, u svim nivoima, i u skladu sa međunarodnim standardima

"Mi se danas primarno borimo za državu koja će biti sposobna da primijeni zakon. Jednaka i neselektivna primjena zakona je snažan kohezioni faktor i istovremeno najbolji generator razvoja jednog društva", navodi se u deklaraciji.

Bez vladavine prava i borbe protiv korupcije nema ukupnog društvenog pa ni ekonomskog razvoja, precizira se u dokumentu. Svaka ekonomska politika koja nije praćena dosljednom primjenom zakona i antikorupcijskih mehanizama umjesto razvoja proizvodi nepravdu i generiše nezadovoljstvo, navodi se u programskoj deklaraciji.

Svjesni značaja efikasnog pravosudno - policijskog sistema za jačanje vladavine prava, zahtijevaćemo uspostavlajnje depolitizovanog i na zaslugama zasnovanog postavljanja nosilaca pravosudnih funkcija, kao i jačanje nezavisnosti, autonomije, efikasnosti i odgovornosti sudija i tužilaca, navodi se između ostalog u programskoj deklaraciji.

Pogubnost neoliberalne ekonomije, bez rasprodaje državne imovine

U programskoj deklaraciji se konstatuje da je najnovija ekonomska kriza još očiglednijim pokazala pogubnost slijeđenja koncepta neoliberalne ekonomije.

"SDP će insistirati na preispitivanju dosadašnjeg modela privrednog razvoja. Umjesto oslanjanja na uslužne djelatnosti i često rasprodaju državne imovine, SDP će u narednom periodu akcenat staviti na fleksibilna izvozno orjentisana mala i srednja preduzeća, koja oslonjena na naše komparativne prednosti moraju predstavljati generator privrednog razvoja u narednom period", navedeno je u deklaraciji. 

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније