Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 04. 2015. 13:28 >> 17:51
7

KRIVOKAPIĆ O REGIONU

Popravili neke greške iz prošlosti

Zemlje regiona su uspjele da poprave neke greške iz prošlosti, kazao je predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić na otvaranju Cetinjskog parlamentarnog foruma, navodeći da se nada da će vrijeme bezumlja zamijeniti period pune sigurnosti.

"Ovim susretima ojačavamo, i razmjenom iskustava jedni druge bodrimo, i omugućujemo da region sve bolje odrađuje svoju istorijsku ulogu. Da se vrijeme bezumlja zamijeni vremenom pune sigurnosti naših zemalja u Evropskoj uniji", rekao je šef parlamenta.

Krivokapić smatra da su zemlje regiona uspjele da poprave neke greške iz prošlosti.

"Iako smo griješili u prethodnoj deceniji u ovoj smo uspjeli da popravimo ono što je vrijeme zla odnijelo", kazao je Krivokapić.

On je kazao da je bezbjednosni sektor u državama Zapadnog Balkana „nešto što ima više prava nego odgovornosti”, ocjenjujući da je problem sa podjelom vlasti zajednički svim državama regiona.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Margaret Uehara, čestitala je Crnoj Gori na napretku u modernizaciji vojske i reformama neophodnim za pristupanje NATO savezu i Evropskoj uniji (EU).

"Ovaj proces uključuje i pružanje više prilika za žene u Vojsci Crne Gore (VCG). Obje države imaju još posla na tom polju", rekla je Uehara.

U Crnoj Gori, kako je podsjetila, žene čine samo osam odsto u VCG. „U SAD taj procenat je 15, ali za razliku od Crne Gore, mi nikad nismo imali ministarku odbrane”, kazala je Uehara.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Mevludin Nuhodžić, ukazao je na značaj ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u sektoru bezbjednosti i odbrane.

"Ljudska prava i rodna ravnopravnost u sektoru bezbjednosti i odbrane visoko su na ljestvici naših prioriteta na evropskom i evroatlantskom putu, koji nas dodatno obavezuju na maksimalne napore na postizanju većih rezultata u ovoj oblasti i uspostavljanju standarda modernih i razvijenih država kojima želimo da se pridružimo i dijelimo zajedničke vrijednosti", kazao je Nuhodžić.

Direktor Kancelarije generalnog sekretara OEBS-a, Marsel Pesko ukazao je ne značaj CPF kao jedinstvene inicijative za osnaživanje regionalne saradnje.

"Ljudska prava i rodna ravnopravnost su ključni aspekti na normativnom i operativnom nivou u reformskim procesima u svim dijelovima sektora bezbjednosti i odbrane", poručio je Pesko.

Teme sedamnaestog Cetinjskog parlamentarnog foruma su ljudska prava i osnovne slobode za pripadnike bezbjednosnih i oružanih snaga, rodna ravnopravnost i upravljanje sektorom bezbjednosti i njegova reforma, zakonodavni i institucionalni okvir, obuke iz oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u praksi, saopšteno je iz Skupštine

Najavljeno je da će u srijedu, drugog dana rada foruma, učesnici usvojiti zajedničku Deklaraciju.

CPF predstavlja autohtonu regionalnu inicijativu parlamentarne saradnje zemalja jugoistočne Evrope na putu evropskih integracija, i važan je vid podsticanja i promovisanja parlamentarnog dijaloga između zemalja regiona.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније