Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 05. 2015. 13:04 >> 12:56
5

ODGOVOR DPS-u

Građanski pokret URA: Džaba krečite

Umjesto da pokušaju da argumentovano odgovore na pitanja na koja je ukazao predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević - ogroman javni dug, 35.000 nezaposlenih, uništena privreda, ortačke privatizacije, odgovornost za 185 miliona palih državnih garancija, organizovani kriminal i nerasvijetljena ubistva, promašena socijalna politika i neprimjerena obijest vladajuće elite, DPS je ponovo uzeo da kreči, navodi se u današnjem regovanju iz tog pokreta povodom jučerašnjeg oglašavanja DPS-a.

Naime, iz DPS-a su, komentarišući Rakčevićeve stavove iz intervjua agenciji Mina, kazali su da se Rakčeviću više dopada Crna Gora iz devedesetih, nego današnja Crna Gora na vratima Evropske unije i NATO.

Rakčević je, u intervjuu agenciji Mina, kazao da je Crna Gora Evropskoj uniji i njenim vrijednostima bila bliža prije 25 godina, prije nego što je počela apsolutna vlast DPS-a.

"Izjave bez rezona i bilo kakvog smisla ubjedljivo potvrđuju potpunu dezorijentisanost Žarka Rakčevića i grupe okupljene oko njega. Tvrdeći da smo prije 25 godina bili bliže Evropi nego danas, Rakčević vrijeđa zdrav razum građana ili misli da je nastupila kolektivna amnezija, pa da on može sam da kroji istoriju po sopstvenoj želji i mjeri", ocijenili su u DPS-u.

Iz pokreta, pak, odgovaraju kako, protivno zdravom razumu građana i računajući na kolektivnu amneziju, DPS poentira da je prije 25 godina Crna Gora bila blizu rata i u sankcijama, a ne blizu Evrope.

“Možda su “spasioci” Crne Gore, falsifikujući činjenice, sebe zaista ubijedili da nijesu upravo oni iz DPS-a u velikosrpskoj  ekstazi bili ti koji su i bukvalno balvanima u Virpazaru i širom Crne Gore zaustavili evropsku putanju Reformskih snaga Anta Markovića. Kako tada, kada je blatio i organizovao hajku na izvorne suvereniste Perovića, Rakčevića i druge, tako i sada, DPS jednako želi želi ukloniti kritičare i neprijatne svjedoke njihovih nepočinstava”, navodi se u reagovanju iz URA-e.

Oni smatraju da je “odgovornom politikom'' DPS poveo crnogorske rezerviste u “rat za mir” i pogibiju, kako bi pili kafu na Stradunu i oslobađali Dubrovnik od ustaša.

“Željeli bi iz DPS-a da zaborave da su ratom za mir i granatiranjem Dubrovnika obrukali Crnu Goru . Da su aktivnom  koalicionom saradnjom sa Miloševićem i ratnim zločinima deportacije izbjeglica, etničkim čišćenjem Bukovice, logorom Morinj doveli do sankcija međunarodne zajednice i umjesto u EU, Crnu Goru uveli u izolaciju”, tvrde iz pokreta i poručuju “dok ste vi klicali Miloševiću i Velikoj Srbiji čelnici URA su i tada klicali vječnoj Crnoj Gori. Proganjali ste suvereniste i hapsili one koji su nosili i isticali sadašnju državnu  zastavu”.

Iz GP URA potom konstatuju, obraćajući se DPS-u, da je dobro da, poslije mnogo lutanja i uz podučavanje, danas kliču Crnoj Gori, ali je nedopustivo da “vi sa četkom za krečenje u ruci i dežurnim falsifikatorima i propagandistima na koncu upozoravate na kolektivnu amneziju devedesetih. Dok ste od nezavisnosti bježali punih deset godina, od imovinskog kartona funkcionera kao od đavola bježite već četvrt vijeka”.

Poručuju da je odgovor, u demokratskim društvima, jednostavan -  pozivaju DPS da podrži prijedlog URA i dijela opozicije i proglase javnim interesom retroaktivno preispitivanje imovine javnih funkcionera od uvođenja višestranačkog sistema. Takođe, da neosnovano bogaćenje proglase krivičnim djelom.

Podsjećaju kako su predložili oduzimanje imovine stečene kriminalnim aktivnostima u privatizaciji i tokom ratnog profiterstva, šverca cigareta, narkotika, oružja I slično, zatim da se od oduzete imovine formira fond za zapošljavanje onih koje DPS politika ponovo deportuje iz Crne Gore.

U reagovanju iz Građanskog pokreta URA navodi se da je njihov čelnik, u više navrata od devedesetih, insistirao na bilansu pokretne i nepokretne imovine i učinio uvijek javnim svoj imovinski karton tokom obavljanja državnih funkcija .

“Normalno , trebaju biti jasni svi prihodi i rashodi čelnika URE i završni računi njegovih kompanija uključujući i to DPS -u sporno pitanje prihoda od zakupa kuće državi - Upravi zajedničkih službi, odnosno Pokretu za promjene tokom osam godina, kao I svi plaćeni porezi. Vjerujemo da javnost zanima odgovor kako se za četvrt vijeka vladanja DPS od državne plate postaje multimilioner. Kako se postaje tranzicioni dobitnik, ne na tržištu nego iz kabineta. Javnost zanimaju tajne životnog uspjeha – od podstanara do multimilionera ili kako da ne budete iznenađeni kada otkrijete milion na svom računu, a nekolika na računima supruge i  ortaka u Švajcarskoj ili off shore destinacijama”, zaključuje se u saopštenju URA.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније