Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 05. 2015. 13:17 >> 13:16

LUKŠIĆ U TIRANI

Ohrabrena saradnja zemalja regiona

U fokusu Samita u Tirani, koji je okupio predsjednike država i vlada zemalja Jugoistočne Evrope, bila je evropska perspektiva regiona. Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, ocijenio je da Crna Gora regionalnu povezanost vidi kao osnovu ekonomskog razvoja.

Lukšić je danas boravio u Tirani, na Samitu predsjednika država i vlada zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, na poziv domaćina skupa predsjednika Republike Albanije, Bujara Nishanija.

Na sastanku, kojim je označena završnica jednogodišnjeg albanskog predsjedavanja inicijativom pod motom „ Regionalno vlasništvo u akciji“, učestvovali su, osim crnogorskog šefa diplomatije, predsjednici Bugarske, Rosen Plevneliev, Moldavije Nikolae, Timofti i Kosova Atifete Jahjaga, premijer Rumunije, Viktor Ponta, potpredsjednik Vlade Turske, Ali Babakan, ministri Grčke i Hrvatske, visoki zvaničnici Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, generalni sekretari Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), kao i predstavnici EU. 

„U fokusu sastanka bila su aktuelna dešavanja u regionu Jugoistočne Evrope i evropska perspektiva zemalja učesnica SEECP. Usvajanjem Tiranske Deklaracije, kojom se promoviše zajednički interes za promovisanje demokratije, vladavine prava, mira i bezbjednosti, učesnici su potvrdili značaj unaprijeđenog djelovanja na planu jačanja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa u ostvarivanju zajedničkih integrativnih ciljeva, u prvom redu kroz projektno-orjentisanu saradnju“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Kako dodaju, ohrabrena je saradnja Zapadnobalkanske šestorske u definisanju i implementaciji projekata u oblastima od zajedničkog strateškog značaja. 

„Jednoglasno je potvrđena važna uloga SEECP, kao glavnog političkog aktera koji u regionu aktivno djeluje gotovo 20 godina, na putu integracije zemalja u evropske i evroatlantske strukture. Naglašen je značaj intenziviranja saradnje i sinergije sa ostalim regionalnim mehanizmima, u prvom redu sa Savjetom za regionalnu saradnju, kroz promovisanje principa 'regionalnog vlasništva' kojim su zemlje regiona dobile zadatak da sarađuju na pitanjima od nacionalnog i zajedničkog interesa, u cilju ostvarivanja zajedničkih integrativnih aspiracija“, navodi se u saopštenju.

Lukšić je kazao da Crna Gora, na linijama svojih vanjsko-političkih aspiracija posvećenih regionalnoj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i konstruktivnom dijalogu između zemalja Jugoistočne Evrope, regionalnu povezanost i integraciju vidi kao najbolju preporuku za ekonomski progres i sveukupni razvoj zemalja na putu članstva u EU.

On je, kako navode iz Ministarstva, podsjetio na važnost saradnje kroz projektnu aktivnost, koja će zajedničke političke ciljeve pretočiti u opipljive dokaze napretka zemalja regiona u pravcu izgradnje stabilnog i ka budućnosti orjentisanog dijela Evrope.

„Lukšić je izrazio očekivanja da će zemlje Zapadnog Balkana konkretizovati projektnu saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, poput infrastrukturnih projekata u transportu i energetici, kao i u oblasti kultirne baštine, saradnje i mobilnosti mladih i time stvoriti uslove za individualni i zajednički oporavak regiona i njegovu integrativnu perspektivu. On je istakao poseban interes Crne Gore za ostvarivanje jednake distribucije i rotacije rukovodećih pozicija u regionalnim organizacijama i inicijativama“, saopšteno je iz Ministarstva.

Na marginama sastanka, potpredsjednik Lukšić imao je niz bilateralnih susreta sa kolegama iz regiona sa kojima je razmijenjenio mišljenja o kretanjima u regionu i evropskim i evroatlantskim integracijama, dodaju u saopštenju.

Jednogodišnje predsjedavanje SEECP-om preuzela je Bugarska pod motom: "20 godina postojanja - ključ za regionalnu saradnju". 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније