Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 07. 2015. 08:06 >> 09:05
2

MEHMET TANILIR

Ekstremisti mogu destabilizovati Balkan

Ekstremizam, bez obzira kome pripadao, kao i terorizam, ozbiljne su prijetnje ne samo za zemlje Balkana, već i za cijelo čovječanstvo. Ukoliko pronađu tlo, mogu destabilizovati i Balkan, smatra ambasador Turske Mehmet Nijazi Tanilir. “Nažalost, vjerski i etnički stereotip,i kao i mržnja, jačaju ekstremizam. Prevazilaženje ovog problema dužnost je i obaveza svakog čovjeka. U tom pogledu jezik, kao i riječi koje se koriste od velikog su značaja”, izjavio je Tanilir u intervjuu Pobjedi.

On ističe da se ekstremizam i terorizam ne smiju definisati kao islamski, hrišćanski ili jevrejski.

"Osnovna poruka ovih velikih religija je ista, a cilj je mir i dobrobit čovječanstva. Definisanje terorizma kao islamski ili islamistički daje priliku teroristima da, koristeći vjeru, povećaju broj pristalica i stvaraju međureligijski sukob. Terorizam je zajednički neprijatelj i ne smije se povezivati sa religijom”, smatra turski ambasador.

Tanilir je optimista da bi Crna Gora, do kraja godine, mogla da dobije poziv za članstvo u NATO.

"Kao Turska, dali smo potpunu podršku Crnoj Gori na njenom putu ka NATO-u. Tu podršku ćemo nastaviti da dajemo i u narednom period”, kazao je Tanilir dodajući  da je članstvo Crne Gore u NATO veoma važno, kako zbog sopstvene bezbjednosti, tako i zbog bezbjednosti regiona.

"U regionu su još uvijek svježa sjećanja na bolne trenutke koji su se desili tokom raspada Jugoslavije. Da bi balkanski narodi živjeli zajedno u miru i blagostanju, bez vjerskih i etničkih predrasuda, jak bezbjednosni sistem i stabilnost od velikog su značaja za svaku balkansku zemlju. NATO će pružiti zemljama Balkana, a posebno i Crnoj Gori, kišobran sigurnosti. Ovo je jako bitno i s aspekta NATO misije čiji je cilj očuvanje mira. Bezbjednost i stabilnost kao rezultat članstva Crne Gore u NATO dugoročno će pozitivno uticati na buduće investicije usmjerene ka Crnoj Gori, a time i na ekonomski prosperitet”, ubijeđen je turski ambasador.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније