Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 08. 2015. 11:07 >> 10:57
1

PROBLEM S IZBJEGLICAMA

Srbiji veća pomoć Brisela

Šef delegacije EU u Srbiji, Majkl Devenport, izjavio je da Srbija može da očekuje veću pomoć Unije u zbrinjavanju izbjeglica.

Devenport je za RTS rekao da je Evropska komisija već izdvojila velike sume, prije svega preko Crvenog krsta.

"Imresionirani smo radom Crvenog krsta. Prošle nedjelje izdvojili smo 150.000 eura, a ove nedjelje još 1,5 miliona eura za Srbiju i druge zemlje u regionu", kazao je Devenport, navodeći da Brisel želi da sada dođe do profesionalne procjene tih potreba. 

On je rekao da se način na koji Unija radi u Srbiji i drugim zemljama regiona vidio nakon prošlogodišnjih poplava. 

"Sarađujemo i sa vladom i sa nevladinim organizacijama. Želimo da nastavimo na ovaj način i siguran sam da će tako biti. Premijer (Aleksandar) Vučić je tokom vikenda pomenuo planove da se izgradi centar za izbjelice, mi smo spremni da pomognemo", kazao je Devenport. 

Kada je riječ o modalitetima pomoći za situaciju sa izbjeglicama, šef delegacije EU je podsjetio na plan od pet tačaka šefa austrijske diplomatije Sebastrijana Kurca. 

"Konkretno, ovdje želimo da nastavimo svoju saradnju sa Vladom, Ministarstvom rada, MUP-om, Komesarijatom za izbjeglice. Želimo da u saradnji sa UNHCR dođe do konkretnom plana za pripremu za zimu", dodao je Devenport. 

S obzirom na to da se približava godišnji izvještaj EK o napretku Srbije u evrointegracijama, Devenport je ukazao da će odnos prema migrantima biti dio tog izvještaja. 

"To je obuhvaćemo poglavljem 24. Kao što sam rekao, imepresioniran sam načinom na koji se Srbija bavi ovim problemima, pogotovo saradnjom u rješenju ovog problema", naglasio je Devenport. 

Govoreći o postignutim sporazumima Beograda i Prištine, Devenport je rekao da to predstavlja veliki pomak. 

"Kao što je rekla Angela Merkel, neće biti novih uslova u pridruživanju Srbije Uniji. Treba da dođe do implementacije tih sporazuma", kazao je šef delegacije EU u Srbiji i dodao da je sada na zemljama članica da odluče o tome kada će dođi do otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније