Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ tanjug.rs ]

08. 02. 2016. 22:22 >> 22:07
2

"NOVINARI NE KLEČE"

Protest: Vučiću "Oskar" za cenzuru

Protest "Novinari ne kleče" održan je večeras ispred vlade Srbije, a okupljeni su poručili da će taj protest nastaviti, jer se odnos političara prema novinarima i novinarstvu nije promijenio, što je bila i suština novinarskog protesta.

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) pročitao je okupljenima da je danas predat vladi "poduži spisak zahtjeva", u kojima se od šest ministara i predsjednika vlade traži niz konkretnih poteza, kojima bi se prije svega obezbijedilo poštovanje važećih zakona. 

"U tome i jeste najveći problem - u odbijanju sprovođenja svih zakona, čak i onih nakaradnih, koje su sami donijeli", rekao je Čečen i naveo da je Skupština Srbije smijenila ministra odbrane Bratislava Gašića na takav način da to samo "može da se shvati kao uvreda svim ženama, svim novinarima, ali ne i kao ispunjenje zahtjeva novinara".

"Od samog početka zahtjevi za promjenu odnosa političara prema novinarima i novinarstvu bili su suština našeg protesta, a u petak, u Narodnoj skupštini, međutim, problemi medija i novinara nijesu pomenuti ni jedan jedini put. Umjesto toga, poslanici su Gašića dočekali aplauzima kao heroja, da na momente nijesmo bili sigurni da li će ga razriješiti ili odlikovati", rekao je Čečen.

On je kazao da su se i poslanici opozicije "potrudili da odmognu", jer je, kako je naveo, Dragan Šutanovac "svojim krajnje neprimjerenim tvitom" dao izgovor poslanicima većine da izađu iz sale, "kao da su baš taj povod čekali i kao da su se dogovorili".

"Niko nije progovorio o položaju novinara i medija. Naprotiv, ova katastrofalna situacija u medijima zapravo i jednima i drugima odgovara", rekao je Čečen i istakao da je zbog svega toga zaključeno da suštinski nijedan zahtjev novinara nije ispunjen i da se protest mora nastaviti. 

Nakon obraćanja Čečena, novinari Igor Brakus i Marko Somborac izveli su performans, gdje su predavali "Oskare popularnosti" za razne kategorije. Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, dobio je Oskar za cenzuru.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније