Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ tanjug.rs ]

04. 08. 2016. 18:42 >> 20:22
11

DAČIĆ OCIJENIO

"Izjave Glavaša, vrhunac političkog ludila"

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić poručio je da današnje izjave ratnog zločinca Branimira Glavaša predstavljaju "vrhunac političkog ludila u Hrvatskoj".

U izjavi dostavljenoj medijima, Dačić kaže da čovjek koji je osuđen za ubistvo srpskih civila, čovjek koji veliča nacističku ustašku NDH, Pavelića i Stepinca, čovjek koji veliča ustaškog teroristu Barešića, optužuje Srbiju za neofašizam i naziva bezobrazlukom to što se Srbija protivi rehabilitaciji fašizma i ustaštva. 

"Poništavanje presude Glavašu je jasna poruka da je moguće nekažnjeno ubijanje i zlostavljanje Srba. Srbija se sa tim nikada neće pomiriti. Ratnim zločincima je u cijelom svijetu mjesto u zatvoru, jedino u Hrvatskoj su oni ispred novinarskih kamera i mikrofona", naveo je Dačić.

Glavaš: Čast mi je što sam na meti "beogradskog pašaluka"

Branimir Glavaš, osuđenik za ratne zločine, jedan od osnivača HDZ i šef HDŠB-a, smatra da bi hrvatska vlast trebalo odlučnije da reaguje na, kako je rekao, "bezobrazluk istočnih susjeda".

Glavaš je održao prvu konferenciju za novinare nakon sedam godina odsustva sa javne političke scene, a pet u zatvoru, i, kako prenosi HINA, iznio niz optužbi i uvreda na račun srpskog državnog vrha.

On je rekao da na čelu Srbije "nijesu normalni političari demokratskih proevropskih uvjerenja i svetonazora", već "okorjeli srpski neofašisti i pročetnički nacionalisti koje Hrvatska treba da procesuira zbog zlodjela koja su radili tokom Domovinskog rata za vrijeme velikosrpske agresije na području Republike Hrvatske".

Glavaš, koji je proveo pet od osam godina u zatvoru zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilima tokom posljednjeg rata, tvrdi da je Srbija i danas, kad svim silama pokušava da uđe u porodicu evropskih naroda, uz Šešelja, talac "dokazanih četničkih ideologa", kako naziva premijera i predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića.

Vučića, Nikolića i Dačića, Glavaš je optužio za aktivno učešće u, kako je naveo, velikosrpskoj i četničkoj agresiji na Hrvatsku od 1991. do 1995.

"Zbog toga treba da odgovaraju pred hrvatskim sudovima", naveo je Glavaš uz napomenu da ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja Srbije čiji građani su njima na izborima dali povjerenje.

"Ali, ako građani Srbije žele u 21. vijeku da žive i grade četničku državu to je njihovo pravo i poštujem njihovu želju", naveo je.

Glavaš smatra drskošću to što je vlast u Srbiji protestovala zbog toga što je Vrhovni sud odlučio da njegov slučaj vrati na početno suđenje.

Smatra da Hrvatska ne treba da sprečava Srbiju na njenom putu članstva u EU, ali da ne smije da dozvoli da Srbija na tom putu ostane bez odgovora na pitanja koja su, kako tvrdi, otvorena već 25 godina - "od utvrđivanja odgovornosti za preko 1.600 poginulih prilikom velikosrpske agresije samo na grad Osijek i okolinu, konačnog otkrivanja istine o nestalima čija je sudbina i dalje nepoznata, o masovnim grobnicama o kojima se i dalje ćuti i do brojnih drugih pitanja prebolnih za građane Hrvatske".

Za njega je, kazao, kompliment što se našao posljednjih dana na udaru državnog vrha Republike Srbije i što je izložen oštroj kritici "četničke vlasti 'Beogradskog pašaluka'".

Posebno mu, rekao je, čast čini to što se kao predmet "srbijanskog besa" izraženog u "seriji diplomatskih nota" našao uz "mučenika, blaženika i kardinala Alojzija Stepinca, te hrvatskog viteza Miru Barešića".

Rekao je i da za razliku od Vučića i Nikolića koji su "ognjem i mačem napadali njegov narod i domovinu", on nikada nije nogom kročio u Srbiju da ratuje - u Petrovaradinu, Beogradu, Kragujevcu ili Nišu...

Od Državnog tužilaštva očekuje pokretanje istrage protiv Vučića zbog "mogućeg počinjenog krivičnog djela ratnog zločina na području Hrvatske i BiH u vremenu od 1991. do kraja 90-tih godina".

Zapitao je i dokle se stiglo po pitanju krivične prijave koja je podnešena 19. februara ove godine protiv Nikolića zbog osnovane sumnje da je, kako je rekao, počnio zločin u selu Antin.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније