Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 09. 2016. 11:33 >> 11:12

PODJELA RESORA

Most i HDZ nastavljaju pregovore o vladi

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most danas nastavljaju razgovore o postizbornoj saradnji i formiranju vlade koja bi prema najavama iz HDZ mogla da bude formirana do sredine oktobra.

 

 

 

 

"Očekujem da ćemo i danas imati konstruktivan sastanak na kojem ćemo napraviti dodatni korak prema formiranju većine u parlamentu i stabilne vlade s četvorogodišnjim mandatom", rekao je jutros novinarima generalni sekretar HDZ Gordan Jandroković.

Na pitanje koliko će ministarskih mjesta ponuditi Mostu, on je odgovorio da još nije vrijeme za razgovore o kadrovskim rješenjima, jer se razgovara programski.Upitan hoće li HDZ već sjutra na konsultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović doći s potpisima podrške 76 izabranih poslanika, Jandroković je odgovorio da je o tome rano razgovarati, jer pregovori s Mostom i predstavnicima manjina još traju.

"Dosadašnji razgovori su bili vrlo korektni, razgovarali smo konstruktivno i u dobroj vjeri i vjerujem da ćemo to i dogovoriti", naglasio je Jandroković.Dosad su održana dva kruga razgovora s Mostom, a slijedi najteža faza pregovora koja se odnosi na podjelu ministarstva i program buduće vlade.Prema nezvaničnim informacijama koje prenosi Večernji list, HDZ namjerava da ponudi Mostu četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade, što će biti njihova startna pozicija.

U dosadašnoj vladi koju su takođe sastavili HDZ i Most, i koja se urušila poslije samo pet mjeseci, Most je imao šest od ukupno 20 ministara i jednog potpredsjednika.

Na prijevremenim parlamentranim izborima 11. septembra, HDZ i partneri osvojili su 61 mandat u Saboru, a Most 13 s tim da računa i na jednog poslanika Živog zida, koji je napustio tu stranku.HDZ u sastavljanju vlade računa i na podršku osmoro poslanika nacionalnih manjina, među njima i tri srpska.Za sastavljanje vlade treba podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika, ali nijedna politička opcija nije osvojila toliko mandata.

Objavom službenih rezultata izbora, danas počinje da teče rok od 20 dana u kojem mora da bude konstituisan Sabor.Predsjednik Državne izborne komisije Branko Horvatin izjavio je da će službene rezultate u utorak predstaviti predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.Očekuje se da će predsjednica potom održati prvi krug konsultacija o sastavljanju vlade. Prema Ustavu, predsjednica dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele poslaničkih mjesta i obavljenih konsultacija, uživa povjerenje većine svih poslanika, što je najmanje 76.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније