Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

03. 03. 2017. 11:05 >> 10:49
6

NE DA MANDAT ZAEVU

Ivanov odbio Mogerini

Makedonski predsjednik Ðorđe Ivanov, ne može da prihvati poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Fdereike Mogerini da mandat za formiranje makedonske vlade povjeri lideru SDSM Zoranu Zaevu, saopšteno je iz njegovog kabineta nakon sastanka sa Mogerini.

 

Kako je saopšteno, Ivanov je Mogerinijevoj rekao da on nije u poziciji da to učini, navodeći kao razlog što je Zaev prihvatio Tiransku platformu.

"Predsjednik Ivanov je rekao da, u skladu sa ustavom, neće imenovati za mandatara nekog ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucjenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera", navodi se u sinoćnjem saopštenju.

"Ta platforma predstavlja postizborno kršenje ustava i okvirnih sporazuma iz Ohrida i stavlja Makedoniju u subverzivnu poziciju i u položaj zavisnosti od strane zemlje. Građani su glasali za evropske reforme a ne za stranu platformu", dodaje se u saopstenju iz kabineta Ivanova, prenosi Tanjug.

On je takođe ukazao na odsustvo međunarodne zvanične osude takve platforme koja predstavlja miješanje u unutrašnje stvari Makedonije.

Mogerini je posjetu Skoplju okončala pozivom predsjedniku Makedonije da povuče svoju odluku o dodjeljivanju mandata za sastav vlade i porukom da je EU posvećena evrointegracijama te zemlje i cijelog regiona Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније