Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavila R.B. ]

03. 04. 2017. 17:16 >> 16:51

ZAEV PORUČUJE

Većina da preuzme kontrolu nad Sobranjem

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je danas da parlamentarna većina, koju predvodi, neće dozvoliti da suparnički VMRO DPMNE kao manjina beskrajno razvlači konstitutivnu sjednicu parlamenta.

"Cijele sedmice, uz sve budalaštine, manjina se iživljava i teroriše parlamentarnu većinu i građane, koji očekuju pokretanje demokratskih procesa", rekao je on novinarima.

Kako je istakao Zaev, parlamentarna manjina i predsjedavajući Sobranja Trajko Veljanovski (VMRO DPMNE) treba da znaju da oformljena većina ima pravo i obavezu da preuzme kontrolu nad parlamentom, izborom predsjednika iz svojih redova i da na taj način preuzme odgovornost za njegovo vođenje. 

Na pitanje kakve mjere će preuzeti parlamentarna većina koju sačinjavaju SDSM i tri albanske stranke,  Zaev je rekao da postoje alternative koje Ustav, zakoni i skupštinski poslovnik dozvoljavaju i na osnovu kojih većina može da donosi odluke.

Lider SDSM je rekao i da očekuje da predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, koji je danas u posjeti Makedoniji, makedonskom predsjedniku Đorđu Ivanovu prenese precizne poruke prijateljske Evrope oko pronalaženja rješenja za političku krizu.

"Vjerujem da će ta poruka biti u istom duhu kao poruke koje smo čuli prethodnih dana i mjeseci,  preporuka za brz i miran transfer vlasti i poštovanje Ustava i parlamentarne većine", rekao je Zoran Zaev.

Stranka Nikole Gruevskog, koja je deset godina vladala u koaliciji sa albanskom partijom DUI, odbija da preda vlast novoformiranoj parlamentarnoj većini koju predvodi SDSM Zorana Zaeva i u kojoj je sada i DUI. 

VMRO DPMNE koristi sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju, među kojima je i blokada parlamenta, a u tome im pomaže i predsjednik države Đorđe Ivanov, koji i pored brojnih apela zemalja međunarodne zajednice, uporno odbija da da mandat za formiranje vlade Zaevu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније