Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

К.Р. [ Radio Slobodna Evropa, BETA ]

24. 11. 2023. 22:14 >> 22:21

SASTANAK OEBS-A

Mediji: U Skoplje dolaze Blinken i Lavrov

Ruska delegacija koja dolazi u Skoplje na Ministarsko vijeće OEBS-a, u kojoj bi trebalo da bude i šef ruske dipomatije Sergej Lavrov, moći će da sleti u glavni grad Sjeverne Makedonije nakon što je tamošnja Vlada donijela odluku da se samo za ovaj let, jednokratno, ukine zabrana preleta ruskim avionima.

Ministarstva odbrane i spoljnih poslova će dati odobrenje za prelet i slijetanje avionu da sleti na konferenciju koja se održava 30. novembra i 1. decembra, piše servis Radija Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

Informaciju je potvrdilo Ministarstvo spoljnih poslova, a odluka je donesena danas (24. novembra) na sjednici Vlade.

"Vlada je na današnjoj sjednici Vlade usvojila izmjenu Odluke o uvođenju restriktivnih mjera u pogledu aktivnosti Ruske Federacije, kojom se ograničava pristup avionima Ruske Federacije, a u skladu sa Uredbom Savjeta EU iz Zajedničke vanjske i sigurnosne politike Unije, sa kojom je Republika Sjeverna Makedonija u potpunosti ili 100% usklađena", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Ovim dodatkom Vlada je prenijela nadležnost nadležnim ministarstvima da mogu samostalno odlučivati o izdavanju dozvole za prelet i slijetanje ruskog aviona tokom tridesetog ministarskog sastanka OEBS-a u Skoplju, u periodu od 29.11. do 1. decembra 2023. godine", dodaje se u saopštenju.

Sankcije za druge ruske vazduhoplove ostaju na snazi.

Šefovi diplomatija Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Entoni Blinken i Sergej Lavrov, doputovaće naredne srijede u Skoplje gdje će učestvovati na Vijeću ministara OEBS (OSCE), objavila je danas Televizija Telma pozivajući se na izvore iz makedonske Vlade, prenosi agencija Beta.

Međutim, još nema potvrde da li će Lavrov predvoditi delegaciju. Diplomatski izvori u OEBS-u, s druge strane, navode da se u Skoplje očekuje dolazak delegacije od oko 80 ljudi, uključujući Mariju Zaharovu, portparolku MIP-a Rusije, kao i preko 20 ruskih novinara.

Ministar Bujar Osmani je ranije izjavio da mu je Lavrov početkom novembra poslao pismo u kojem je, kako je rekao šef dipomatije, "pokazao interesovanje i zahtjev da se obezbijedi njegovo prisustvo u Skoplju". Osmani je prije nekoliko dana rekao da se zahtjevi ruske delegacije za vizu obrađuju i čim bude informacija, javnost će biti obaviještena.

Ali osim Sjeverne Makedonije, ruska delegacija će takođe morati da dobije dozvolu za prelet od Bugarske i Grčke.

"Odluka o sankcijama EU ne odnosi se na događaje multilateralne prirode kao što je OEBS, stoga je odluka koju vlada treba usvojiti, za koju postoji pravni osnov u EU. Sada mi i barem jedna od naših susjednih država moramo donijeti takvu odluku, kako bi mogli da obezbijede let", rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani 15. novembra.

Ministarsko vijeće OEBS-a smatra se ključnim događajem koji će odlučiti kako će organizacija funkcionisati u budućnosti s obzirom na stalne prepreke i blokade koje postavlja Rusija otkako je započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Jedan od ključnih izazova je pronaći državu koja će od Sjeverne Makedonije preuzeti predsjedavanje u narednih godinu dana. Estonija je jedini kandidat, ali je Rusija do sada nekoliko puta stavila veto. Posljednji put ruska delegacija je prije nekoliko dana na sastanku ambasadora izašla s negativnim stavom.

Do sada je nekoliko zemalja pominjano u javnosti kao mogući budući predsjedavajući. Ministar Osmani je više puta istakao da se intenzivno radi na pronalaženju države kojoj se neće suprotstaviti nijedna od 57 zemalja članica OSCE-a.

Diplomatski izvori ukazuju da su najnoviji napori usmjereni na to da Malta preuzme predsjedavanje 2024. godine. Za 2025. godinu, međutim, odluka je već donesena i tada će Organizacijom upravljati Finska.

Među scenarijima koji su u igri je još jedan mandat za Sjevernu Makedoniju. Međutim, Osmani je to naznačio kao posljednju opciju, a diplomatski krugovi u OSCE-u ukazuju da bi željeli zadržati princip različitog predsjedavajućeg svake godine.

Ovo nije jedini problem sa kojim se suočava OSCE. Države članice bi takođe trebale postići konsenzus o tome ko će popuniti četiri važna mjesta u Organizaciji: generalni sekretar, direktor ODIHR-a, visoki predstavnik za nacionalne manjine i predstavnik za slobodu medija.

Dosadašnjim funkcionerima mandat prestaje 4. decembra ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније