Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

28. 07. 2017. 10:35   >>  10:16

ZA INTERPOL JESTE

Priština nije predala zahtjev za Unesko

Priština još nije predala zahtjev za članstvo Kosova u UNESCO. Ako to ne učini do septembra, nema izgleda da bi o tome moglo da se odlučuje u novembru.

Takav zahtjev može da se preda tek pošto bude formirana nova vlada u Prištini, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić ne brine o ishodu mogućeg glasanja.

"Kosovo, kako oni zovu tu tvorevinu, ne može da riješi svoja pitanja bez saglasnosti Srbije. Mi ne prihvatamo jednostrane poteze, u nekim organizacijama je potrebna dvotrećinska većina", kaže Dačić za RTS. 

Već u ovo vrijeme, prije dvije godine, intenzivno se lobiralo i bilo je jasno da će zahtjev biti predat. 

"Ove godine Kosovo još nije podnijelo takav zahtjev, odnosno nije pokušalo da podnese takav zahtjev jer je svaki zahtjev paradržava, kao što je Kosovo, skopčan s nizom proceduralnih problema. Nema takvog lobiranja s kosovske strane, iako su neke aktivnosti kosovskih diplomata u Francuskoj bile zapažene prethodnih mjeseci", rekao je ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković. 

Poznavaoci prilika na Kosovu kažu da Unesko nije bio prioritet odlazeće kosovske vlade, a slično je i sa Interpolom. O članstvu u toj instituciji glasaće se u septembru. U Prištini očekuju protivljenje Rusije i Kine tom zahtjevu. 

"Zabrinut sam što je vrlo malo vremena, u periodu kada se očekuje promjena vlasti, dakle, ne djeluje da imamo institucionalnu i diplomatsku mobilizaciju za članstvo u Interpolu na vrijeme", smatra Burim Ramadani, analitičar za pitanja bezbjednosti. 

Kada je riječ o Interpolu, tu je situacija kompleksnija. Zahtjev je već predat. Čekala se provjera ispunjenosti kriterijuma za članstvo u toj organizaciji.

"Malo je situacija komplikovanija jer se kandidovla i Palestina i sad treba detaljno objasniti u čemu je razlika između Palestine kao kandidata i Kosova", ističe Dačić. 

O članstvu u Interpolu glasaće se u Pekingu, na septembarskoj sjednici Generalne skupštine te organizacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније