Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Agencije [ Objavila R.B. ]

14. 10. 2017. 21:49 >> 21:18
21

TAČI PORUČUJE

Demarkacija - politička zamka EK

Kosovski predsjednik Hašim Tači, u intervjuu za Dojče vele (DW), tvrdi da se Evropska unija prema Kosovu ponaša sramotno i diskriminatorski, a da je sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom kao u slov za viznu liberalizaciju - politička zamka Evropske komisije.

“Još jednom ponavljam da je stav Evropske unije apsurdan i sramotan u odnosu na građane Kosova i kosovske institucije. Nismo tražili ni manje ni više nego da budemo tretirani kao druge zemlje regiona, a ne duple standarde”, kaže Tači. 

Tvrdi da je Priština ispunila kriterijume za dobijanje vizne liberalizacije, te da je još ostala samo ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Cnom Gorom. 

U Prištini su, kaže, svjesni da bez ratifikacije tog sporazuma nema ni vizne liberalizacije i istovremeno ističe da je taj zahtjev “više od uslova” i “politička zamka Evropske komisije”. 

“Mislim da bi EU trebalo da počne da mijenja svoj pristup u odnosima sa Kosovom. Ovoj Evropskoj komisiji je ostalo još 17 mjeseci i vidim da nemaju nikakav cilj i viziju za Kosovo. To je i moja poruka građanima Kosova i kosovskim institucijama. Imajući to u vidu moramo što prije ratifikovati taj sporazum o demarkaciji u parlamentu, ali se ni tada ništa neće promijeniti dok je ovaj sastav Evropske komisije”. 

Zato je, precizira, od albanskog predsjednika Ijira Mete tražio da Tirana omogući slobodu kretanja građanima Kosova.

Upitan kako onda sa takvim stavom prema EU ulazi u posljednju fazu dijaloga sa Srbijom, s obzirom na to da je Evropska unija posrednik u tom procesu, Tači kaže: 

“Evropska unija nema pristup prema Kosovu kakav zaslužujemo, njen pristup je diskriminatorski i prema Kosovu i prema budućnosti Kosova, tako da zahtijevamo da se takav pristup EU drastično promijeni”. 

Na insistiranje DW da kaže šta očekuje od posljednje faze dijaloga sa Srbijom, s obzirom na takav stav o EU, Tači kaže da taj proces nije povezan sa viznom liberalizacijom. 

Cilj te misije je normalizacija odnosa sa Srbijom i svim drugim zemljama regiona i evroatlantska orijentacija Prištine i nećemo dozvoliti, kaže Tači, da “Srbija napreduje, a da Kosovo ostane na nultoj poziciji”. 

Upitan da li će Priština u posljednjoj fazi dijaloga sa Srbijom imati “crvene linije” s obzirom na to da je ranije tvrdio da Beograd ne ispunjava obaveze iz Briselskog sporazuma, Tači napominje da nije zagovornik “crvenih linija” i da dijalog nema alternativu. 

Na direktno pitanje da li će se u ovu fazu dijaloga uključiti SAD, Tači odgovara potvrdno i dodaje da je takva uvjeravanja dobio nedavno tokom susreta sa američkim potredsjednikom Pensom. 

 

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније