Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila R.B.

03. 11. 2017. 20:06 >> 19:44
3

PRIŠTINA

Protest zbog presude Kumanovskoj grupi

Grupa građana i članovi porodica pripadnika “Kumanovske grupe” protestovali su danas u Prištini kako bi izrazili nezadovoljstvo presudama izrečenim na sudu u Skoplju.

Kako javlja agencija Anadolija, oni su pokušali da protestuju ispred zgrade ambasade Makedonije u Prištini, ali im policija nije dozvolila pristup. Nakon što nijesu uspjeli da priđu ambasadi okupili su se ispred Vlade Kosova gdje su tražili da im se obrati premijer Kosova ili neko drugi iz vladinog kabineta. 

Vrlo brzo je pred njih izašao premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je najprije izražio saučešće porodicama čiji su sinovi poginuli u Kumanovu, kao i žaljenje porodicama čiji su sinovi zatvoreni.

Pri tom je poručio da je najbolji način da se promijeni nastala situacija da se zatraži međunarodna pomoć. 

“Pratili smo juče to što se dogodilo i iznenađeni smo. Po meni, način da se promijeni ovo stanje je da se traži međunarodna pomoć. Ne znam procedure kako to postići, ali smo zaintresovani da pronađemo način da se umiješa međunarodna, neutralna strana”, kazao je Haradinaj. 

Kosovski premijer smatra da bi međunarodna pomoć trebala da se ogleda kako u smislu istrage i sudija, tako i analize situacije prije dešavanja u Kumanovu pa do sada. 

Odgovarajući na pitanje jednog člana porodice osuđenog zašto im nije bilo dozvoljeno da se približe ambasadi Makedonije, Haradinaj je kazao da su to bezbjedonosna pravila, te da se odlaskom pred ambasadu neće riješiti situacija.

On je pozvao porodice zatvorenih pripadnika “Kumanovske grupe” da delegiraju po jednog svog člana i da dođu kod njega u kabinet u ponedjeljak.

Okupljeni su se nakon razgovora sa kosovskim premijerom, mirno razlišli. 

Inače, u ranije izdatom saopštenju Vlade Kosova saopšteno je da je ministar vanjskih poslova Kosova Bedžet Pacoli pozvao na interne konsultacije ambasadora Kosova u Skoplju Ibera Hisu, a povodom istog pitanja pozvao je na razjašnjenje i ambasadora Republike Makedonije na Kosovu. 

Sud u Skoplju je osudio osmoricu Albanaca, pripadnike "Kumanovske grupe" na doživotne kazne zatvora, dok su ostali članovi te grupe dobili dugogodišnje kazne zatvora za terorizam.

U ranim jutranjim satima 9. maja 2015. godine tokom policijske akcije u cilju pronalaženja oružja u naselju Tode Mendel u Kumanovu došlo je do oružanog sukoba između makedonske policije i naoružanih osoba.

Oružani sukobi trajali su skoro dva dana, a ubijeno je osam pripadnika makedonske policije i 10 pripadnika oružane grupe. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније