Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 07. 2013. 09:32 >> 09:32
2

SPOR

Strazbur odlučuje čija je "Bitka na Neretvi"

Razrješenje posjeda nad pravima za filmski ratni spektakl “Bitka na Neretvi” odrediće Sud u Strazburu jer sam državljanin Hrvatske, zemlje koja je odnedavno članica Evropske unije, kaže za „Blic“ reditelj Veljko Bulajić kojeg je Filmski centar Sarajevo tužio Opštinskom sudu u Sarajevu zbog neovlašćene prodaje prava na filmove „Bitka na Neretvi” i “Kozara”.

Adis Bakrač, direktor "Filmskog centra Sarajevo", tvrdi da posjeduje dokaze da je "Bitka na Neretvi" bosanskohercegovački film i traži od Bulajića obeštećenje na ime naknade materijalne štete zbog neovlašćene prodaje filmova "Bitka na Neretvi" i "Kozara".

"Oba filma su snimljena u produkciji “Bosna filma” i “Sutjeska filma” i od Suda tražimo da zabrani Bulajiću zaključivanje ugovora sa trećim licima", navodi Bakrač.

S druge strane, reditelj najvećeg i najskupljeg filmskog ratnog spektakla Titove Jugoslavije za „Blic“ ističe da je preko jedne zagrebačke advokatske kancelarije predao slučaj Sudu u Strazburu i da je siguran da će njegove odluke biti veoma neprijatne za ljude iz "Filmskog centra Sarajevo".

"Gospoda iz Filmskog centra Sarajevo su u ogromnoj zabludi jer je "Bitka na Neretvi" nastala u koprodukciji "Jadran filma", "Bosna filma" i "Radne zajednice - Bitka na Neretvi". Kasnije su međunarodnu koprodukciju podržale po jedna njemačka, američka i italijanska producentska kuća. Prihodi od filma treba da se ravnopravno dijele na tri djela", kaže Bulajić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније