Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

18. 11. 2017. 15:04 >> 14:33
10

ČANAK UPOZORIO

Vukovar dokaz da rane teško zarastaju

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak upozorio je danas, povodom 26. godišnjice stradanja Vukovara, da upotreba zapaljive nacionalističke retorike može da dovede do novih ratova.


"Uporna upotreba zapaljive retorike, rehabilitacija fašista, glorifikovanje haških osuđenika, prekrajanje istorije, te veličanje četnika sa jedne i ustaša sa druge strane su znaci i upozorenja da bi zlo iz '90-tih moglo da se ponovi", naveo je Čanak u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Grad Vukovar i dalje je jedan u nizu dokaza da rane nastale ratovima '90-tih teško zarastaju.

"Na žalost, ratovi jesu prekinuti, ali nijesu i završeni, jer nikada do kraja nije sagledano koje su to ideologije dovele do njih, ko su bili njihovi promoteri, ko izvršioci, a ko inspiratori, niti su za ta zla osudjeni u svojim državama", rekao je Čanak.

On je dodao da su posljedice toga i postavljanje table 'Za dom spremni u Jasenovcu' i paljenje novina na srpskom jeziku u centru Zagreba, ili prošlogodišnje razbijanje izložbe "Vukovar - razaranje jednog grada" u Novom Sadu.

"Upravo zbog toga, potrebno je da se glasnije nego ikada čuje glas antifašista Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Takođe, krajnji je trenutak za suočavanje sa prošlošću i jaču inicijativu za uspostavljanje tijesne kulturne i svake druge saradnje, kako na međudržavnom, tako i na lokalnom i regionalnom nivou", kazao je Čanak.

On je podsjetio da je u vrijeme dok je predsjedavao Skupštinom Vojvodine, 2001. godine Hrvatskoj vraćena muzejska građa Vukovara, organizovani su prvi "Dani Istre u Vojvodini", a godinu dana kasnije je obnovljen most između Bačke Palanke i Iloka.

"Uvjeren sam da su slične inicijative neophodne danas, isto kao što je neophodno i podizanje antiratnih spomenika u više gradova Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore", rekao je Čanak.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније