Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

24. 01. 2018. 14:51 >> 14:19
2

BUGAJSKI SMATRA

Treba energičnija strategija za Zapadni Balkan

U strategiju Zapadnog Balkana, zbog regionalne nestabilnosti, neophodno je hitno uključivanje SAD.



 

 

To je istakao istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Januš Bugajski.

Radi sprečavanje političke radikalizacije i etničke polarizacije, koja može da izazove oružene sukobe, hitno je potrebna energičnija strategija za Zapadni Balkan koju bi predvodio Vašington, naveo je Bugajski u svom članku za Juropijan vestern Balkan.

"Balkanske zemlje vratile su se na američki radar dok rastu prijetnje regionalnoj stabilnosti i evropskom integritetu.

Da bi se spriječila opasna spiralna eskalacija, Vašington mora da teži snažnijoj strategiji radi očuvanja bezbjednosti preostalih država u okviru zapadnih institucija i da bi se smanjilo širenje ruske subverzije", napisao je Bugajski.

Nekoliko nedavnih događaja u regionu, kao što je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, stvaranje paravojske u BiH i ubistvo Olivera Ivanovića mogu imati, kako je Bugajski istakao, "neku pozadinsku strategiju".

Regionalna nestabilnost, kako je naglasio Bugajski, zahtijeva više pažnje SAD i takva inicijativa mora da bude zasnovana, kako kaže, na tri stuba - suprotstavljanju subverzivnim akcijama, nacionalnoj bezbjedno

sti i regionalnoj saradnji. Suprotstavljanje subverzivnim akcijama podrazumijeva praćenje i borbu protiv neposredne bezbjednosne prijetnje, bez obzira da li ona dolazi od paravojnih formacija, kriminalnih organizacija ili terorističkih grupa, naveo je Bugajski. Kada je riječ o nacionalnoj bezbjednosti, Bugajski smatra da sve zemlje treba da dođu pod okrilje NATO.

"Vašington može da preuzme vodeću ulogu u deblokadi procesa prema NATO Makedonije i BiH i da ponudi Srbiji i Kosovu dualni ulazak onda kada uspostave pune bilateralne odnose i završe neophodne vojne reforme", istakao je Bugajski. I posljednji stub američke politike, prema Bugajskom, treba da se zasniva na regionalnoj bezbjednosnoj saradnji.

Borba protiv terorizma, organizovanog kriminala i inostranih subverzija je važno polje za prekograničnu saradnju, istakao je Bugajski u svom članku za Juropijan vestern Balkan.

"Jasno je da radikalni nacionalisti i operativci Kremlja direktno imaju koristi od rezultata nestabilnosti", napisao je u svom članku Buga jski, koji je dodao da je dodatni udarac regionalnoj stabilnosti zadalo nedavno ubistvo Olivera Ivanovića.

Kako kaže, korist od toga imaju "političari koji žele da razgovori između Beograda i Prištine propadnu", te podsjeća da se srpska delegacija povukla iz razgovora čim je objavljena vijest o ubistvu Ivanovića.

Bugajski je posebno zabrinut zbog povezanosti Moskve i Srbije na polju odbrane i smatra da bi nabavka novog oružja mogla da utiče na regionalnu stabilnost.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније