Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

13. 02. 2018. 14:27 >> 14:26
9

PREDSJEDNIK SLOVENIJE

Pahor podržao napore Kosova i Srbije da pregovaraju

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Prištini da Ljubljana podržava napore Kosova i Srbije da pregovorima rješavaju otvorene probleme.

  

 

 

"Značajno je da se rješavaju problemi i da se produbi opšta saradnja. Dajem sebi za pravo da vam kažem da nastavite dijalog, ne samo da rješavate probleme između dvije zemlje, već i za stvaranje dobre klime za region, kako bi se EU ubijedila da i ove zemlje treba da budu dio Unije", kazao je Pahor na svečanoj sjednici Skupštine Kosova.

On je kazao da podržava Strategiju EU za proširenje na Zapadnom Balkanu i zahtjev za rješavanje pitanja granica sa susjedima."U tome će vam Slovenija pomoći.

Odgovornost je EU da otvori vrata, ali smo mi odgovorni za saradnju. To je težak zadatak, ali se na kraju isplati.

Zemlje regiona trebaju da sarađuju kako bi se obezbijedila bolja budućnost", kazao je slovenački predsjednik.On je rekao da je u Prištinu došao kao prijatelj svih koji žive na Kosovu u periodu kada se obilježava deseta godišnjica proglašavanja nezavisnosti.

"Veoma je značajno da Kosovo obezbijedi i unaprijedi prava zajednice i da nezavisno od problema, poboljša odnose sa susjedima", kazao je Pahor.

Predsjednik Slovenije sastao se danas i sa predstavnicima Srpske liste koji su tokom razgovora naveli da je za Srbe na Kosovu od najvećeg interesa očuvanje mira i bezbjednosti kao preduslova za opstanak, ali i povratak Srba i uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Predsjednik Pahor se složio da je potrebno da se započne formiranje ZSO, jer je njeno formiranje međunarodna obaveza kosovskih institucija", saopštila je Srpska lista.

Predsjednik Slovenije razgovarao je juče sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, dok se danas susreo i sa predsjednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније