Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

15. 02. 2018. 08:15 >> 08:15
12

ERJAVEC NAJAVIO

Slovenija će tužiti Hrvatsku

Slovenački šef diplomatije Karl Erjavec kaže da je sprovođenje presude o granici s Hrvatskom pravno, a ne političko pitanje, kako to prikazuje Žan-Klod Junker.

Erjavec je rekao i da će Slovenija zbog neizvršavanja odluke uskoro tužiti Hrvatsku sudu EU u Luksemburgu.

"Ne radi se o političkom pitanju, kako bi to htio prikazati Junker, nego o pitanju prava", kazao je Erjavec u srijedu za Televziju Slovenije, reagujući na Junkerove izjave koje je ranije tokom dana iznio u Briselu.

Govoreći o graničnom pitanju između Hrvatske i Slovenije, Junker je na konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem kazao da u tom sporu Komisija ne kaže da je u pravu jedna ili druga strana, nego da je tu "da pomogne". 

"Želimo pomoći u rješavanju toga i mislim da ćemo i moći to da učinimo", rekao je Junker poslije sastanka s Plenkovićem. 

Hrvatski je premijer tom prilikom ponovio da nije realna opcija da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu, te da je realno razgovarati kako postići dogovor koji bi bio međusobno prihvatljiv i Hrvatskoj i Sloveniji, pri čemu je podsjetio da je slovenačkoj strani Hrvatska već predstavila određene zamisli o tome i da je to "odličan temelj za dogovor". 

Slovenačka vlada više je puta u zadnje vrijeme ponovila da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o sprovođennju arbitražne presude, a Erjavec je i danas, nezadovoljan "neutralnim" tonom Junkera od kojeg Slovenija očekuje veći angažman na primjeni arbitražne odluke, najavio da će Slovenija zbog nepoštovanja arbitražne presude Hrvatsku tužiti sudu Evropske unije.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније