Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

10. 03. 2018. 16:13 >> 16:16
15

HRVATSKA

Podignute 22 optužnice zbog ratnih zločina

Tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 22 bivših pripadnika srpskih paravojnih formacija zbog sumnje da su septembra 1991. počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u mjestima Četekovac, Balinci i Čojlug nedaleko od Virovitice, objavljeno je danas u Zagrebu.

U saopštenju tužilaštva precizira se da je u tim mjestima 4. septembra 1991. ubijeno 20 civila i dva ratna zarobljenika.

Osmorica optuženih zapovjednika paravojnih formacija terete se da su naredili, a neki od njih i da su lično učestvovali u mučenjima i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok su njima podređeni pripadnici jedinica, u skladu sa zajedničkim planom, postupali po njihovim naređenjima da zlostavljaju, tuku i ubijaju civile hrvatske nacionalnosti, da ih nezakonito uzimaju kao taoce, muče i ubijaju ratne zarobljenike, da pljačkaju civilno stanovništvo, kao i da ruše i pale kuće i privredne objekte stanovnika hrvatske nacionalnosti.

Optužnicom im se stavlja na teret i da su iz minobacača, bestrzajnih topova i tenkova ispalili veliki broj minobacačkih mina, topovskih i tenkovskih granata koje su pogodile civile, kao i oštetile, zapalile i uništile veliki broj civilnih i javnih objekata. Terete se da su u mjestu Balinci ulazili u kuće civila hrvatske nacionalnosti i tamo pronađenih deset osoba ubili vatrenim oružjem, a jednog su civila zaklali, navelo je tužilaštvo.

Takođe su, dodaje se, iznad i oko mjesta Čojlug, Balinci i Četekovac, kao i na putu prema Mikleušu postavili zasjedu u kojoj su iz automatskog vatrenog oružja bez upozorenja pucali u civilna vozila i tako ubili sedam civila. Terete se da su, nakon što su pod mostom između sela Balinci i Četekovac pronašli tamo sklonjenu grupu civila, prisilili da izađu na put i gurali ih ispred sebe te ih koristili kao živi štit, dok su dvoke osobe ubili jer su se tome suprotstavile.

Optužnica je porignuta pred Županijskim sudom u Zagrebu.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније