Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92,I.Š. ]

15. 03. 2018. 09:51 >> 09:48

PARTNERI IZNENAĐENI

O Cerarovoj ostavci u vladi nijesu znali

Neočekivana ostavka slovenačkog premijera Mire Cerara iznenadila je, kako se čini, i njegove partnere u vladi, piše hrvatski "Večernji list".

 

 

 

Ministar poljoprivrede Dejan Židan, koji je predsjednik Socijaldemokrata i jedan od dvojice potpredsjednika vlade, izjavio je kasno sinoć da ministri na sastanku vlade koji se održavao prije Cerarovog obraćanja javnosti nijesu bili uopšte obaviješteni da će on dati ostavku. Židan ističe i da Cerar nije konsultovao ni koalicione partnere.

Slovenačka vlada će od sada do izbora morati da završi mandat sa smanjenim ovlašćenjima, a moraće dosta da radi kako bi se riješili nagomilani problemi, kazao je Židan.

S druge strane, predsjednik opozicione Slovenačke demokratske stranke Janez Janša kazao je za slovenačku TV da ga Cerarova ostavka zapravo nije potpuno iznenadila.

"Događaji su nagovještavali da ni ovaj put u Sloveniji nećemo imati normalne izbore i da će biti pokušaja da se skrati mandat Cerarovoj lijevoj koaliciji, kako bi se izazvalo što više haosa", kazao je Janša, komentarišući Cerarovu ostavku.

Prema Janšinoj teoriji, oni interesni krugovi u Sloveniji koji su prije četiri godine promovisali Cerarovu novoosnovanu stranku i samog Cerara kao "novo lice" u politici koje će dovesti do potrebnih promjena sada žele da glasove birača koji su tada dali povjerenje Ceraru prebace na novu stranku gradonačelnika Kamnika Marjana Šareca i tako po Janšinim riječima stvore novu "marionetsku" vladu kako bi se spriječio eventualni uspjeh stranaka desnog centra koje zadnjih mjeseci pregovaraju o povezivanju, prenio je "Večernji list".

Inače, premijer Slovenije trebalo bi danas da o svojoj ostavci zvanično obavijestiti predsjednika Boruta Pahora, javlja STA. Ističući da je ovakva odluka iznenađujuća, STA navodi da je donesena nakon odluke Ustavnog suda Slovenije da poništi referendum o željezničkom projektu Koper-Divača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније