Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

18. 07. 2018. 12:05 >> 11:51
13

VESELJI O PREGOVORIMA

Očekuju priznanje od Srbije i članstvo u UN

Delegacija Prištine prenijela je danas visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini da je Kosovo jedinstveno po pitanju dijaloga sa Beogradom i da od tog procesa očekuje članstvo u UN i priznanje od Srbije.

To je poslije sastanka u Briselu kojim je počela nova runda u dijalogu Beograda i Prištine rekao predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Bićemo konstruktivni, želimo mir, želimo perspektivu mladoj generaciji, bilo na Kosovu ili u Srbiji", kazao je Veselji.

Nakon sastanka sa prištinskom delegacijom Mogerini se sastala sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem a potom je uslijedio trojni sastanak sa predsjednicima Srbije i Kosova.

Iščekuju zeleno svjetlo za ukidanje viza

Očekuje se da će Evropska komisija u srijedu potvrditi pozitivnu preporuku za viznu liberalizaciju za Kosovo, izjavio je u Briselu Veselji nakon sastanka sa evropskim zvaničnicima.

On je dodao da će tu vijest u srijedu, pola sata pre podneva, na sastanku Evropske komisije saopštiti evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos koji će, kako je najavljeno, u četvrtak i posjetiti Prištinu.

Očekuje se da u izvještaju Evropske komisije stoji da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju, uključujući konkretne korake u borbi protiv korupcije. Ovaj izvještaj je rezultat posjete briselskih eksperata Kosovu u maju ove godine, koji su verifikovali da su uslovi ispunjeni.

"Ovo je veoma dobra vijest za građane Kosova. Ovo je prvi, istorijski korak za liberalizaciju viza", izjavio je Veselji.

Sastanku u Briselu prisustvovali su i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, zamjenici premijera Behdžet Pacoli i Fatmir Ljimaj.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније