Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: R.P. ]

21. 11. 2018. 13:23 >> 12:59
4

ZBOG GRUEVSKOG

Han traži objašnjenje od Orbana

Evropski komesar Johanes Han zatražio je objašnjenje od mađarskog premijera o bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji je dobio azil u Mađarskoj.

"Primio sam izveštaj o Mađarskoj odluci da odobri politički azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom. Ako se ova informacija potvrdi, očekujem razumno objašnjenje za to od strane Viktora Orbana", napisao je Han, prenosi RTS.

"Jaka vladavina prava jedan je od temeljnih kriterijuma za pristupanje EU. Nakon godina odustajanja, region napreduje u ovom području, uključujući krivično pravo. Svi susjedi država članica EU trebali bi podržati taj proces. To je pitanje vjerodostojnosti Evrope", naglasio je evropski komesar u tvitu.

Nikola Gruevski napustio je Makedoniju 11. novembra pod još nerazjašnjenim okolnostima i prešao u Albaniju, odakle je, preko Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku. Gruevski je u toj zemlji zatražio politički azil.

Makedonske vlasti su potjernicu za Gruevskim raspisale 13. novembra, kada se nekadašnji makedonski premijer već nalazio u Mađarskoj.

Gruevski je naveo da vlada u Skoplju "želi da mu oduzme slobodu koristeći nedemokratske metode i zloupotrebljavajući pravosudni sistem u Makedoniji".

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније