Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

11. 03. 2019. 09:45 >> 09:12
2

JEFTINIJI POZIVI OD JULA

Ukidanje rominga u regionu 2021. godine

Za nešto manje od mjesec dana biće potpisan regionalni Sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana. Najavljuje se da će od 1. jula cijene poziva biti niže za 25 odsto. Očekuje se da do 1. jula 2021. cijena rominga u regionu bude ista kao cijena u domaćem saobraćaju, kaže državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić.

 

Matić je za RTS rekla da će sporazum za početak značajno smanjiti cijene rominga u regionu.

"Srbija je još 2014. potpisala sporazum sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, i mi smo već u režimu smanjenih cijena, a plan je da se one dodatno smanje. Ne mogu cijene biti veće od 0,19 eura, što je oko 22 dinara", kaže Matić.

Iako je planirano da sporazum zemalja Zapadnog Balkana bude potpisan u okviru Drugog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu, datum potpisivanja ipak nije poznat.

"Imajući u vidu da novi sporazum obuhvata i Albaniju, i cijelu teritoriju Kosova, u ovom trenutku datum ostaje pod znakom pitanja", kaže Matić.

Međutim, ističe da je od datuma važnije to šta će ovaj sporazum donijeti. Objašnjava da bi se najveće smanjenje odnosilo upravo na nove članice sporazuma.

"Trenutno je u Albaniji telefonski poziv 150 dinara, što je značajno umanjenje", navodi državna sekretarka Srbije kao primjer.

Plan je da roming potpuno "nestane".

"Planirano je da sa 1. julom 2021. godine više i ne bude rominga, odnosno da cijene budu kao kod kuće. To nije tako daleko", navodi Matić.

Ističe da je ovaj sporazum prvi korak ka smanjenju cijena rominga i u zemljama Evropske unije, odnosno ka njegovom ukidanju.

"Ovo vidimo kao korak ka tome, posebno imajući u vidu u kojoj mjeri se EU zalaže za potpis ovog sporazuma", kaže Matić.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније