Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

12. 03. 2019. 09:55 >> 09:22
16

ČEŠKI PREDSJEDNIK

"Bombardovanje Jugoslavije greška koje se nerado sjećam"

Povodom današnje proslave 20. godišnjice ulaska Češke u NATO, predsjednik Miloš Zeman označio je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kao grešku i priznao da se danas nerado sjeća odlučivanja češke vlade da kao "novajlija u NATO", odobri bombardovanje.

 

"Mogu da vam kažem da to sa izvjesne distance smatram greškom i smatram da je to bio čin izvjesne arogancije moći. Tadašnjeg odlučivanja češke vlade se sjećam veoma nerado. Češka je bila posljednja zemlja koja je dala saglasnost za bombardovanje. I to i iz tog razloga što smo bili u NATO tri nedjelje i vjerovatno ne bi bilo potpuno normalno kada bi kao novajlija i kao jedina zemlja stavili veto na tu odluku", kazao je Zeman u prigodnom intervjuu agenciji ČTK.

Zeman koji je zeleno svjetlo za bombardovanje SR Jugoslavije dao kao premijer tadašnje češke vlade podsjetio je da je Češka pokušavala da traži saveznike u NATO za diplomatsko rješenje, ali bez uspjeha i da je tek kasnije Češku podržala Grčka i predložile su diplomatsku inicijativu.

Miloš Zeman je 1999. godine kao premijer češke manjinske socijaldemokratske vlade uprkos glasnim protestima u svojoj partiji odobrio bombardovanje Jugoslavije i dao saglasnost za prelijetanje aviona NATO preko Češke, ali je još tada upozoravao da se bombarduje zbog humanitarne katastrofe kosovskih Albanaca, a da bi bio apsurd kada bi bombardovanje vodilo ka otcjepljenju Kosova od Srbije.

"Kao što znate, češka vlada je bila posljednja, bukvalno posljednja vlada koja je otvorila vazdušni prostor za NATO avione. Tada smo uzalud tražili saveznike koji bi nam pomogli da se sve riješi na miran način", kazao je  Zeman 2014. godine pošto je postao predsjednik Češke.

Zeman je tada podsjetio da su ga u to vrijeme saveznici ubjeđivali da će biti bombardovani isključivo vojni ciljevi u SRJ.

"To njihovo obećanje nije ispunjeno. Kao što vidite, obećanjima nekih političara ne možete potpuno da vjerujete", rekao je tada Zeman, a krajem prošle godine ponovo je istakao da je bombardovanje bila greška za koju sada ne treba tražiti alibi da se opravda.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније