Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 09. 2013. 18:36 >> 18:36
1

ZA SREDNJOSKOLCE

Vojvodina: Seksualno obrazovanje u školama

U deset srednjih škola u Vojvodini danas je počelo izvođenje nastave o reproduktivnom zdravlju. Uvođenje predmeta Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju pokrenula je pokrajinska vlada.

Predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu prisustvovali su prvom času u okviru novog predmeta, koji je održan u Srednjoj ekonomsko-trgovinskoj školi u Bečeju.

Pajtić je rekao da se u Vojvodini godišnje rodi 17.000 djece, a broj abortusa je 50.000, dok nezvanični podaci ističu da ih ima oko 100.000.

"Na šest abortusa u Vojvodini dolazi jedan novi život. Najčešći razlozi su maljoletničke trudnoće, kao posljedice nedovoljnog znanja o kontraceptivnim sredstvima i njihovom korišćenju" rekao je Pajtić.

On je naveo i da između 16 i 18 odsto bračnih parova ima problem sa sterilitetom, što je posljedica namjernih prekida trudnoće i povreda koje su potom usljedile ili posljedica polno prenosivih bolesti.

Pajtić je naveo da će u pilot programu učestvovati 1.200 đaka i dodao da je samo jedan učenik odbio da sluša novi predmet.

Udžbenici u izdanju resornog sekretarijata su besplatni, a predavači su visokostručni mladi ljudi, studenti završne godine medicine i psihologije. 

(Blic.rs)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније