Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

10. 03. 2020. 12:20 >> 12:19
6

KABINET NA PANTOVČAKU

Milanović uklonio biste istorijskih ličnosti

Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović uklonio je biste hrvatskih istorijskih ličnosti iz predvorja kabineta na Pantovčaku, čime je ispunio obećanje iz predizborne kampanje u kojoj je govorio da bistama nije mjesto u predsjedničkoj kancelariji već u muzejima.

Kako je prenijela agencija Hina, biste znamenitih istorijskih ličnosti su sklonjene prošle nedjelje i odložene, dok se s muzejima i drugim institucijama razgovara o mogućnosti da im budu ustupljene.

U predvorju predsjedničkog kabineta nalazile su se biste Josipa Juraja Štorsmajera, kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Štrosmajerova bista biće vraćena Hrvatskoj akademiji nauka i umetnosti, koja je njen vlasnik, dok će ostale biste, inače u vlasništvu kabineta za sada biti spremljene na Pantovčaku.

"S muzejima i drugim kulturnim institucijama razgovaraće se o mogućnosti da im se biste ustupe, odnosno posude kako bi bile izložene i dostupne javnosti", potvrdili su Hini iz Ureda predsjednika.

Na Pantovčaku je bila i bista Josipa Broza Tita, a nju je na početku svoga mandata uklonila bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније