Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, Klix. ba, objavila B.B. ]

30. 05. 2020. 14:05 >> 14:05

PROTESTI U SARAJEVU

Nezadovoljstvo zbog brojnih korupcionaških afera

Najmanje dvije hiljade ljudi okupilo se danas u središtu Sarajeva da izrazi nezadovoljstvo stanjem u Bosni i Hercegovini, tražeći promjene kojima će se osigurati pošteni izbori i zaustaviti bujajuća politička korupcija, koja se pokazala i tokom pandemije.

"Dosta je bilo šutnje", poruka je natpisa na čelu kolone koju je predvodio Mirsad Hadžikadić, predsjednik vanparlamentarne opozicione stranke Platforma za progres.

Pozivu te stranke na proteste pridružili su se i Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) te Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Jedan od suorganizatora protesta, predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste Senad Šepić, kazao je novinarima da je stanje u zemlji toliko loše da je građanima preostalo jedino da traže pravdu na ulicama ne bi li se nešto promijenilo.

Uhapšen i predsjednik vlade federacije BiH

Ocjenjuje da hapšenje predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića u sklopu istrage o sumnjivoj kupovini bolničkih respiratora tokom epidemije pokazuje dubinu krize, te razmah kriminala i političke korupcije i zato je krajnje vrijeme za djelovanje.

Novalić, te ranije suspendovani direktor Civilne zaštite Fahrudin Solak, kao i Fikret Hodžić, vlasnik kompanije "Srebrena malina" preko koje su i nabavljeni sporni respiratori, uhapšeni su u četvrtak i očekuje se odluka o tome hoće li im biti određen jednomjesečni pritvor ili će im se uz mjere zabrane napuštanja zemlje omogućiti obrana sa slobode.

Istragu vodi Tužiteljstvo BiH, a predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je zbog hapšenja Novalića koji je kadar njegove stranke oštro kritikovao glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić optuživši je za "progon istaknutih Bošnjaka".

IZ SDA su pritvaranje Novalića uporedili s državnim udarom.

U međuvremenu nova afera u RS

U međuvremenu izbila je i afera nabavke poljske bolnice koju je kupila vlada Republike Srpske plativši za to oko 2,5 miliona eura. Bolnica koja je navodno trebala poslužiti za smještaj oboljelih od koronavirusa nabavljena je preko jedne privatne kompanije, a u BiH su stigli samo šatori, ne i ključna medicinska oprema.

Krizni štab RS u petak je odlučio da raskine ugovor, kao i da zatražiti povrat novca od kompanije "Balkan invest" koja je bila posrednik, ali opozicija u RS-u traži da se o ovom sumnjivom poslu sprovede istraga na isti način kako je to slučaj s respiratorima u Federaciji BiH.

Medicinsku opremu nabavljali preko arhitektonskih biroa i turističkih organizacija

Transperensi internacional BiH podiglo je i krivičnu prijavu protiv Instituta javnog zdravlja RS zbog spornih nabavki medicinske opreme.

Kako ističu u toj organizaciji, IJZ RS tokom aprila ove godine putem pregovaračkog postupka nabavljao medicinske zaštitne maske od firme koja se bavi arhitektonskom i inženjerskom djelatnošću, kao i medicinsku zaštitnu opremu od jedne turističke agencije.

"Nijedna ni druga firma nema dozvolu za promet medicinskim sredstvima, iako se takav uslov tražio tenderskom dokumentacijom koju je Institut dostavio TIBIH", navedeno je u prijavi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније