Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 11. 2013. 19:51 >> 23:19
1

LOKALNI IZBORI

Kosovo: Završeno glasanje uz incidente na sjeveru

U 19 sati zatvorena je većina biračkih mjesta za lokalne izbore na Kosovu.

Ostala su otvorena jedino biračka mjesta gde je bilo gasača i gdje izborni proces nije bio završen do 19 sati, kako je i predviđeno Zakonom o izborima.

Centralna izborna komisija bi u 20 sati trebala da objavi preliminarne rezultate u vezi sa izlaznošću birača na današnjim lokalnim izborima na Kosovu.

Posljednji presjek CIK-a koji se odnosio na glasanje do 15 časova je bio da je na nivou cijelog Kosova glasalo 31,9 odsto birača.

U međuvremenu, u sjevernom delu Mitrovice su zatvorena glasačka mjesta negdje oko 17 časova nakon što su maskirane osobe upale u jedan birački centar, preuzele sav izborni materijal, uništili ga i istjerali sve prisutne.

Na konferenciji za novianre u 20 časova CIK će saopštiti detalje u vezi sa incidentom u sjevernom dijelu Mitrovice, kao i odluku o daljim koracima u vezi sa prekinutim izbornim procesom na tom području.

Izborni materijal sa sjevera kod OEBS-a

Članovi OEBS-a bili su prinuđeni da napuste biračka mjesta u sjevernoj Mitrovici između 17 i 18 časova zbog ozbiljnih sigurnosnih incidenata i zabrinutosti.

Oko 70 članova OEBS-ovog osoblja je bilo povučeno i niko nije bio povrijeđen.

Kao sljedeći korak, OEBS je tražio od CIK-a odobrenje da zatvori biračka mjesta u 18:30 sati u preostale tri sjeverne opštine i zadrži izborne materijale pod svojim nadzorom.

Izborni materijali iz tri sjeverne opštine su sada pod nadzorom OEBS-a, a dodatne informacije će biti saopštene tokom večeri, navodi se u saopštenju.

 Glasalo 45,79 posto 

Na Kosovu je do 19 časova glasalo 45,79 posto birača. U taj rezultat uključena je izlaznost na sjeveru samo do 15 časova.

Predsjednica Centralne izborne komisije, Valdete Daka, saopštila je na konferenciji za novinare da je CIK do sada dobio nekoliko primjedbi o izbornom procesu i zahvalila se građanima na izlaznosti, kao i međunarodnoj zajednici.
 
Daka je saopštila da je u poslijepodnevnim satima „grupa huligana ušla u nekoliko glasačkih centara u sjevernoj Mitrovici i teško ugrozila integritet izbornog procesa, i uplašila ostale koji su bili dio izbornog procesa u opštinama na sjeveru“.

Vulin: Srbija će se obračunati s izazivačima nereda

Ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je večeras da će se država Srbija "obračunati u skladu sa zakonom" sa svojim državljanima odgovornim za incidente tokom glasanja u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.  

"Srpska" pobijedila južno od Ibra 

Građanska inicijativa "Srpska" proglasila je pobjedu južno od Ibra i u toku je slavlje u Gračanici, a povodom incidenata koji su se na biračkim mjestima u Kosovskoj Mitrovici dogodili tokom glasanja biće pokretnuta istraga. 

Kandidat Građanske inicijative "Srpska" Branimir Stojanović pobijedio je na izborima za gradonačelnika Gračanice, izjavio je večeras nosilac liste Građanska inicijativa "Srpska" Vladeta Kostić.

- Stojanović je pobijedio u prvom krugu, osvojio je više od 50 posto glasova - rekao je Kostić u izbornom štabu "Srpske" u Gračanici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније