Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 11. 2013. 14:42 >> 14:52

UPRKOS INCIDENTIMA

Misija EU: Izbori na Kosovu uspješni

Posmatračka misija EU ocijenila je glasanje na lokalnim izborima na Kosovu kao dobro ili zadovoljavajuće u velikoj većini posmatranih lokacija, uprkos napadima na tri biračka mjesta u Sjevernoj Mitrovici.

“Izborni dan je u većem dijelu Kosova protekao mirno. Naravno, osuđujem napade u sjevernoj Mitorvici. To je bio napad i na osnovna prava građana da iskažu svoje mišljenje. Ipak, činjenica da su građani izašli da glasaju pokazuje da oni koji su htjeli da sabotiraju proces nisu uspjeli u svojoj namjeri”, rekao je Roberto Gvaltijeri, šef posmatračke misije na predstavljanju preliminarnih nalaza.

Dodaje se da su uprkos posebnim izazovima na sjeveru, nadležne institucije uspjele da uz pomoć misije OEBS na Kosovu, organizuju izbore. Ipak, rasprostranjeno zastrašivanje i pritisci na političke aktiviste i birače nisu bili pogodni za slobodnu kampanju.

Žbogar: Moguće ponavljanje izbora na 3 mjesta

Specijalni izaslanik i šef kancelarije Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar najavio je mogućnost da se lokalni izbori na Kosovu ponove na tri glasačka mjesta u sjevernom dijelu Mitrovice.

Žbogar je ocijenio da je prvi krug lokalnih izbora održanih u nedjelju bio uspješan i da su izbori prošli dobro, osim na tri glasačka mjesta gdje su, kako je rekao, huligani uništili izborni materijal.

Žbogar je rekao da ne očekuje pogoršanje bezbjednosnih prilika na Kosovu do održavanja drugog kruga lokalnih izbora, ali nije odbacio mogućnost povećanja napetosti, zbog čega će, kako je rekao, biti potrebno pojačati snage Euleksa i Kfora.

 

Ešton: Izbori ključni za budućnost Kosova, incidente odmah istražiti

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton čestitala je građanima koji su glasali na lokalnim izborima na Kosovu, ističući da je to ključno za njegovu evropsku budućnost.

Ona je istakla da izvještaj posmatračke misije EU potvrđuje da su izbori bili regularni. “Istovremeno, strogo osuđujem nasilne incidente u sjevernoj Mitrovici. Svi birači imaju pravo da učestvuju na izborima u bezbjednom okruženju, bez nasilja. Incidenti moraju da se istraže bez odlaganja”, kazala je Eštonova.

Ona je potvrdila da će se sjutra u Briselu sresti sa premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem. “Razgovaraćemo o narednim koracima u izbornom procesu i primjeni Aprilskog sporazuma”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније