Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 12. 2013. 20:00 >> 21:33
1

POLICIJA INTERVENISALA

BG: Protesti zbog izložbe o albanskim žrtvama

U Beogradu je večeras u 18 sati otvorena izložba "Bogujevci – vizuelna istorija, omaž svim porodicama i žrtvama rata". Policija je pred otvaranje morala da ispred Kulturnog centra Beograda, u kojem se izložba organizuje, udalji pedesetak pripadnika desničarskih organizacija, prenose beogradski mediji.

Izložba se bavi zločinom koji su 1999. počinili pripadnici “Škorpiona” nad članovima porodice Bogujevci, i ona je za jedne poziv na razgovor, za druge je provokacija.

Iz Kulturnog centra su najavili jače policijsko obezbeđenje, ali, kako kažu, očekuju da sve prođe u najboljem redu.

"Prijavili smo uredno događaj i policija će obezbjeđivati večerašnju izložbu. Ne plašimo se i očekujemo da sve prođe bez incidenata", rekli su u Kulturnom centru Beograda, prenosi "Blic".

Nešto prije 18 sati ispred Kulturnog centra okupilo se više od 100 sugrađana, uglavnom pristalica desničarskih pokreta, ali su nešto nakon 19 sati počeli da se razilaze.

Kako "Blic" javlja, okupljeni su uzvikivali "Živio Vučić", "Živjela velika Albanija" dobacujući kako "Dačićevi ljudi mogu da uđu na izložbu, a oni ne".

Nakon skandiranja, "protestanti" su uzdigli tri prsta i počeli da pjevaju himnu "Bože pravde" dok je policija pokušavala da ih odalji od ulaza. Okupljeni su tvrdili da iza njih ne stoji nikakav pokret već da su obični građani koji ne dozvoljavaju da se Srbi ponižavaju.

Pojedini su izvukli fotografije srpskih žrtava i počeli da ih dijele u krug stavljajući ih ispred policije, ali i bijele papire na kojima piše "ovo su mučki ubijeni Srbi čiji dželati slobodno šetaju srpskom zemljom".

Iz MUP-a Srbije Tanjugu je saopšteno da nijenda soba nije privedena.

Na ulazu u Kulturni centar Beograda takođe su, policajci u civilu, koji preventivno provjeravaju sve koji žele da pogledaju izložbu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su premijer Srbije Ivica Dačić i lider LDP-a Čedomir Jovanović.

"Ovakve izložbe bi trebalo da budu organizovane u svim gradovima bivše Jugoslavije jer nose poruku. Izjavljujem saučešće ovim mladim ljudima i želim da kažem da svi zločinci treba da odgovaraju za ono što su uradil, da budu osuđeni, a neki već jesu", rekao je Dačić.

Okupljenima se obratio i Čedomir Jovanović riječima da je Dačićevo prisustvo od velikog značaja.

"Prisustvo premijera pokazuje u kom smjeru ide Srbija, ali ona mora još mnoge stvari da promijeni kako bi bio neki napredak", rekao je lider LDP-a, prenosi "Blic".

Na izložbi se mogu vidjeti fotografije i video snimci života obične albanske porodice na Kosovu u trenucima prije nego što je njenih osmoro članova bilo ubijeno, dnevna soba u kojoj su živjeli, fotografije i predmeti koji im znače.

28. marta 1999. godine u Podujevu pripadnici Škorpiona ubili su četrnaest članova dvije porodice, među njima i dvogodišnje dijete. Petoro teško povrijeđene djece je preživjelo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније