Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ b92 ]

22. 12. 2013. 19:10 >> 19:10

PROTESTI

Šveđani na ulicama protiv rasizma

Nekoliko hiljada Šveđana izašlo je na ulice Stokholma protestujući protiv rasizma, pošto su neonacisti prošlog vikenda napali učesnike sličnog manjeg skupa.

Oko 30 neonacista tada je bacalo flaše i petarde na demonstrante, dvoje ljudi je izbodeno, a jedan 26-godišnji napadač je priveden.

Organizatori današnjeg skupa procjenjuju da je na protestu bilo više od 16.000 ljudi, javio je Rojters.

Okupljeni su uzvikivali "Kraj rasizmu sada" i "Ne rasizmu na našim ulicama", a istaknuti švedski umjetnici nastupili su na sceni postavljenoj na jednom fudbalskom terenu.

Manji antirastistički skupovi održani su juče i danas u još nekoliko švedskih gradova.

U Švedskoj, koja se već dugo smatra jednim od bastiona tolerancije, u posljednje vrijeme je sa porastom broja imigranata porasla podrška krajnjoj desnici.

Najnovije ankete pred parlamentarne izbore sljedeće godine pokazuju da antiimigracionu partiju Švedske demokrate podržava oko 10 odsto birača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније