Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Anadolija [ I. P. ]

17. 08. 2022. 20:02 >> 19:59

NIZA VODOSTAJ

Dunav kod Novog Sada na - 4 centimetra, nepovoljni uslovi za plovidbu

Visoke temperature i odsustvo padavina uticale su i na nivoe rijeka koje protiču kroz Srbiju, pa je vodostaj Dunava, jedne od najdužih evropskih rijeka, u konstantnom opadanju proteklih dana, a u toku kroz Novi Sad danas je izmjeren vodostaj od - 4 centimetra sa tendencijom daljeg opadanja u narednim danima.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije nepovoljni su hidrološki uslovi za plovidbu na Dunavu kod Novog Sada.

Posjetioci Dunava proteklih mjesec i po dana imaju priliku da se šetaju dijelom korita rijeke koji se ne otkriva tako često, pa su plaže postale duže i zarobile čamce i brodiće koji su vezani uz obalu, a nijesu ih vlasnici na vrijeme pomjerili sa povlačenjem Dunava.

Ipak, plovidba Dunavom se odvija, jer Novosađani pamte i mnogo niže vodostaje od ovogodišnjeg i za više desetina centimetara. Rekordno nizak vodostaj od - 134 centimetra izmjeren je 10. januara 1909. godine, ali se i tada plovidba odvijala u toku kroz Novi Sad zbog dubine riječnog korita.

Međutim, pecaroši, kao i ljudi koji borave uz Dunav ne pamte da je u kontinuitetu vodostaj bio ovako nizak, odnosno da je mjesecima ispod uobičajenog nivoa.

No, temperatura Dunava je 25,3 stepeni Celzijusa pa u toj preostaloj vodi posjetioci ove rijeke mogu da se rashlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније