Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 01. 2014. 14:32 >> 14:34
3

ČVRST STAV

Klinton: Goražde ne smije pasti

Goražde je mnogo bitnije i od Srebrenice i od Žepe kako zbog svoje veličine tako i zbog psihološkog efekta i ako se nešto desi u tom gradu, bosanski Srbi smatraće da imaju odriješene ruke za napad na Sarajevo, riječi su nekadašnjeg predsjednika SAD-a Bila Klintona u novim dokumentima iz njegove biblioteke s kojih je skinuta oznaka 'povjerljivo'.

Biblioteka nekadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona objavila je nove dokumente koji se tiču i Bosne i Hercegovine. Na tridesetak stranica najviše se govorilo o razvoju situacije nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. i opcijama da se spriječi daljnje osvajanje enklava, prenosi sarajevski "Avaz".

Brojne opcije

U dokumentima se često razmatraju opcije vojne intervencije protiv bosanskih Srba, a dosta pažnje dato je inicijativi tadašnjeg predsjednika Francuske Žaka Širaka da se vojnom silom Srebrenica oslobodi od trupa bosanskih Srba. U jednom dokumentu od 13. jula 1995. dat je transkript razgovora između francuskog i američkog predsjednika.

"Francuska je spremna sve svoje vojne potencijale staviti iza akcije za ponovno zauzimanje Srebrenice. Još ne znam šta Britanci misle. Oni su direktno zainteresirani, jer je Goražde, gdje su njihovi vojnici, blizu Srebrenice. Pitam se hoće li se i oni, kako su to Holanđani uradili u Srebrenici, samo spakovati i otići. Ne želim da Francuska bude saučesnik takve situacije", rekao je Širak Klintonu.

Francuski predsjednik istakao je da nečinjenje nije opcija i da će se Francuska povući iz UNPROFOR-a u tom slučaju. Dodao je i da vojna operacija vraćanja Srebrenice Bošnjacima zavisi o volji SAD, Velike Britanije i Njemačke te ponovio spremnost da se za to angažuju svi potencijali francuske vojske. Širak je naglasio i da njegova zemlja ne može dopustiti da se "oni poubijaju, a mi sjedimo i ne radimo ništa, čime postajemo saučesnici".

Klinton je odgovorio da cijeni čvrst stav Francuske o pitanju Srebrenice, ali je naglasio da je za njega Goražde mnogo bitnije.

Odriješene ruke

"Goražde je mnogo bitnije i od Srebrenice i od Žepe kako zbog svoje veličine tako i zbog psihološkog efekta. Bosanska vlada u tom gradu ima 9.000 vojnika i izgleda da su oni voljni da se suprotstave napadu. Britanci imaju 300 vojnika u Goraždu i čini mi se da su i oni spremniji da se bore nego da se pokupe i odu. Svi znamo da, ako se nešto desi u Goraždu, bosanski Srbi smatraće da imaju odriješene ruke za napad na Sarajevo", rekao je Klinton.

Helikopterski desant

Klinton je kazao Širaku i da mu vojni savjetnici skreću pažnju da je vrlo opasno izvršiti helikopterski desant na Srebrenicu. On je kazao da je bolje da se napori fokusiraju na to da UNPROFOR sačuva Goražde.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније