Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 02. 2014. 08:25 >> 08:25
6

ZBOG PRELIVANJA

Beograd i Zagreb u strahu od nemira u BiH

Nemiri u BiH izazvali su i hitne reakcije zvaničnog Beograda i Zagreba. U Beograd je bio pozvan predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, dok je hrvatski premijer Zoran Milanović išao u Mostar.

 

Iz Beograda je poručeno da je stabilnost Republike Srpske ključna za Srbiju i da će takvu vrsta stabilnosti podržavatii svim snagama, dok je iz Mostara hrvatski premijer poručio da trenutna situacija u BiH ne odgovara interesima Hrvatske.

Govoreći o tome šta je izazvalo takvo uznemirenje Beograda i Zagreba, Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže za B92 da se i Beograd i Zagreb plaše da se takva talas nemira ne prenese i na njihovu teritoriju. 

"Jednostavno u pitanju je to što se i Zagreb i Beograd boje da se ono što se dešava i BiH na neki način ne prelije i kod njih, jer situacija ni u Srbiji ni u Hrvatskoj nije idilična kada je riječ o ekonomiji. Upravo to siromaštvo je bilo okidač za ono što je počelo da se dešava u Bosni", rekao je on. 

On kaže da je krivac za stanje u Bosni i međunarodna zajednica, čiji predstavnik ima ovlašćenja veća od bilo kog diktatora. 

"Bilo bi bolje da se više zabrinula međunarodna zajednica, a prije svega EU, koja je jedna od krivaca što se dovde došlo u BiH, jer je sve vrijeme od Dejtonskog sporazuma u BiH funkcionisao visoki predstavnik, koji je imao ovlašćenja koja prevazilaze ovlašćenja svakog diktatora...I nakon 18 godina mi imamo ovakvu situaciju koja je dramatična, što je faktički kao jedno stanje truljenja", ističe Popov.
 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније