Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 03. 2013. 19:50 >> 14:45
1

TAČKA KLJUČANJA

Nakon sukoba, u Skoplju trenutno mirno

Situacija se smirila u Skoplju nakon višesatnih sukoba policije i oko hiljadu demonstranata albanske nacionalnosti, koji su protestovali zbog jučerašnjeg nasilja na protestu mladih Makedonaca i njihovog zahtjeva da bude smijenjen novoimenovani ministar odbrane Talat Džaferi.

Prema nepotvrđenim informacijama, u današnjim protestima u Skoplju povrijeđeno je više osoba, među kojima su i policajci i slučajni prolaznici. Policija je upotrijebila i suzavac kako bi razbila veliku grupu demostranata.

Privedene su četiri osobe, a nekoliko vozila je prevrnuto. Tokom demonstracija, zapaljen je autobus javnog saobraćajnog preduzeća.

Nakon mirnog početka protesta kod Jahja pašine džamije, okupljeni su krenuli prema vladi, gde su bacali kamenice na policajce i zgradu vlade.

Veći incidenti nastali su kada je dio okupljenih krenuo ka trgu u centru grada, gađajući objekte u okolini zgrade Vlade, nakon čega je policija upotrijebila suzavac da ih razbije.

Demonstranti su tom prilikom pocijepali i zapalili makedonsku zastavu.

Makedonski MUP još se nije zvanično oglasio povodom današnjih protesta, ali je na konferenciji za novinare povodom jučerašnjeg skupa rečeno da je privedeno 18 osoba, petorica građana i 11 policajaca.

Incidenti su juče počeli ispred zgrade Vlade i trajali do kasno u noć, a povod je bio imenovanje bivšeg komandanta ONA Talata Džaferija za ministra odbrane.

Kako su rekli predstavnici MUP-a, taj protest su preko društvenih mreža organizovale navijačke grupe, a podržali su ga predstavnici udruženja branitelja.

Medđu povrijeđenimka je bilo i maloljetnih osoba albanske i makedonske nacionalnosti, čak i od 13 godina, a najstariji su imali 28.

Organizator je bila stranka "Dostoinstvo", čiji članovi su bivši učesnici vojnog konflikta u 2001. godini, a ta stranka danas počinje i sakupljanje potpisa za referendumsko izjašnjavanje za smjenu Džaferija.

Potrebno je sakupiti 100 potpisa da bi inicijativa bila podnijeta u Parlamentu, nakon čega, ukoliko predsjednik Parlamenta da "zeleno svetlo", treba početi sakupljanje 150.000 potpisa za raspisivanje referenduma.

(RTS)

 


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније